Sport-kort

Marathon

Een van de belangrijkste deelnemers aan de marathon van Amsterdam, de Pool Boguslaw Psujek, is dit weekeinde in de Sovjet-Unie verongelukt. Psujek verbleef daar op een trainingskamp en arriveerde na sluitingstijd bij het hotel. Waarschijnlijk in een poging zijn uitstapje onopgemerkt te laten, heeft hij getracht via de buitenmuur naar zijn kamer te klimmen, waarbij hij ten val kwam. Ploeggenoten troffen hem de volgende ochtend dood aan voor het hotel. De marathon van Amsterdam wordt zondag 13 mei gehouden. Het is voor Nederlands recordhouder Gerard Nijboer de wedstrijd waarin hij zich moet kwalificeren voor het Europees kampioenschap dat eind augustus in Split wordt gehouden. De marathon van Amsterdam werkt dit jaar met een budget van 550.000 gulden, waarvan 175.000 bestemd is voor het aantrekken van atleten. De organisatie zou graag de wedstrijd in het najaar houden om zo de concurrentie met Maassluis en Rotterdam te ontlopen. 'Amsterdam' wil nu volgend jaar een datum in april zoeken, wanneer ook de weersomstandigheden voor het lopen van een marathon in de regel wat beter zijn dan in mei.

Hockeyselectie

Bondscoach Rob Bianchi heeft vijf nieuwelingen opgenomen in de selectie van het Nederlandse hockeyteam. Het zijn Pierie (Kampong), Lemaire, Pijpers (HDM), Van Ede (Amsterdam) en Moolenburgh (Bloemendaal). Bianchi stelde de groep samen voor het Trophy-toernooi dat in juni in Amstelveen wordt gehouden. De selectie bestaat verder uit Marc Delissen, Weterings, Veen (HGC), Kooijman, Bovelander, Benninga (Bloemendaal), Leistra (Tilburg), Brinkman (Kampong), Van den Honert (Amsterdam) en Parlevliet (Dragons).

Sponsorcontract

Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) en Philips hebben een contract ondertekend, waarbij de Eindhovense multi-national een van de hoofdsponsors wordt van de Olympische zomerspelen van 1992 in Barcelona en van de Winterspelen in Albertville. In totaal zullen tien grote bedrijven de organiserende Olympische Comites steunen. Het IOC denkt daaruit vierhonderd miljoen gulden binnen te halen: veertig miljoen per sponsor. In ruil daarvoor krijgt Philips recht op het gebruik van de vijf Olympische ringen.

Volleybalsters

De rentree van Peter Murphy als bondscoach heeft een heilzame werking op het vrouwen-volleybalteam. Onder de hoede van de trainer werkt Oranje in het Tsjechoslowaakse Brno een succesvol internationaal toernooi. Gisteren werd Cuba met 3-1 verslagen. De drie overwinningen in Brno hebben Murphy gesterkt in zijn mening dat het vrouwenteam over anderhalve week in Spanje een belangrijke rol kan spelen op de wereldtitelstrijd in de B-groep.