Dit is een artikel uit het NRC-archief Dit artikel is met behulp van geautomatiseerde technieken gedigitaliseerd en voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd volledig correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Ruimtevaart

Bemanning Discovery zal telescoop in ruimte brengen

CAPE CANAVERAL, 25 april — Het Amerikaanse ruimteveer Discovery, dat de revolutionaire Hubble-telescoop in de ruimte moet brengen, is gisteren met een vertraging van enkele minuten gelanceerd vanaf de basis Cape Canaveral. Vandaag zal de vijfkoppige bemanning ruim zes uur bezig zijn om de telescoop, genoemd naar de vermaarde astronoom Edwin Hubble, in omloop te brengen. Zo'n 600 kilometer boven de aarde werd er gisteren alvast een proef genomen met de robotarm waarmee de sterrenkijker uit het ruimteveer zal worden gehaald. Mocht de lenskap vervolgens niet automatisch opengaan, dan zullen twee astronauten de lens eigenhandig openmaken. Over ongeveer een week zullen naar verwachting de eerste beelden van de Hubble-telescoop, die zo'n twee miljard dollar heeft gekost, via een satelliet op aarde arriveren. Wetenschappers zijn van plan om de Hubble te richten op zeer ver afgelegen sterenstelsels, quasars, zwarte gaten en andere

kosmische verschijnselen. Ze hopen hiermee meer inzicht te krijgen in het onstaan van het heelal. „We zullen in staat zijn om de meest afgelegen objecten te zien, die tot de vroegste in het heelal horen, en zo de geheimen van de schepping doorgronden", zei Lennard Fisk, de voornaamste wetenschapper van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De ontwerpers van de telescoop menen dat de Hubble vijftig keer zoveel voorwerpen in het heelal zal kunnen waarnemen als telescopen vanaf de aarde op het ogenblik kunnen. De lancering van de Discovery had eigenlijk al twee weken geleden moeten plaatshebben, maar werd wegens een technisch probleem uitgesteld. De Hubble had volgens de oorspronkelijke plannen zelfs al zeven jaar geleden in de ruimte gebracht moeten worden, maar talrijke problemen, waaronder de explosie van de Challenger in 1986 zorgden voor aanzienlijke vertraging. (Reuter, AP)

Fotografen registreren de lancering van het Amerikaanse ruimteveer Discovery, dat een telescoop in de ruimte zal brengen. (Foto Reuter)