Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Reizen

Hotel onderdeel van prestigieuze keten; 'Stijl Des Indes blijft onaangetast'

DEN HAAG, 14 april - Het beroemde Hotel des Indes in Den Haag is de afgelopen week in andere handen overgegaan. Het hotel aan het Lange Voorhout op de hoek van de Vos in Tuinstraat wordt opgenomen in een keten van prestigieuze Inter-Continental hotels met Saison Overseas, een dochter van de Saison Group uit Japan en Scandinavian Airline Systems (SAS) als eigenaren. Voor het hotel is 37,5 miljoen gulden betaald en zal voor nog eens 20 miljoen gulden worden gerestaureerd. Het eigendom en de exploitatie zullen worden gedeeld met derden-investeerders, maar Saison zal daarbij een meerderheidsbelang behouden. Andere hotels die Saison in eigendom heeft zijn onder andere het Amstel Hotel en het American Hotel in Amsterdam, het Brusselse Europe Hotel en het Frankfurt Inter-Continental.

Het Hotel des Indes is met 77 kamers het kleinste hotel in deze reeks, maar zeker niet het onbekendste. Toen in 1881 Hotel des Indes door Prins Frederik - de tweede zoon van Koning Willem 1 - werd geopend, was nog niet te voorspellen dat dit gebouw, dat oorspronkelijk door Baron W. van Brienen van de Grote Lindt en Dortsmunde 23 jaar eerder was neergezet, zoveel beroemde gasten zou gaan huisvesten. Eisenhower, Montgomery, Onassis en Keizer Haile Selassi. Voor deze laastste gast werd een deel van het hotel zelfs tijdelijk tot Ethiopisch grondgebied verklaard. Josehine Baker reserveerde in 1956 een twee-persoonskamer in het hotel en nam in tegenstelling tot de verwachting een chimpansee als kamergenoot mee. Het zijn maar enkele van de prominente namen die in het Gouden Gastenboek voorkomen en het hotel de fameuze status in Den Haag en verre omstreken hebben verleend. Imposante koninklijke diners met internationale gasten waren in de bloeiperiode aan de orde van de dag.

Baron van Brienen liet het gebouw, dat hij voornamelijk voor feesten en partijen gebruikte omdat zijn andere huis in Clingendael enigszins afgelegen lag en daarom minder gasten trok, geheel in Lodewijk de XVI-stijl inrichten. Lang heeft hij niet van het gebouw kunnen genieten, want al vier jaar later overleed hij. In 1881 kwam het gebouw in handen van de ex-beroepsmilitair Friedrich Wirz die het voor 140.000 gulden kocht en er een hotel van maakte. Het was de bedoeling van Wirz de Indie-gangers die met verlof toch al naar Den Haag kwamen logies te verlenen en daarom werd de naam Hotel Des Indes (Indonesie) gekozen. Bij gebrek aan een Indonesisch wapen, prijkt tot op de dag van vandaag het wapen van Batavia boven de hoofdingang.

De lounge van het hotel was vroeger een binnenplaats waar de koetsjes hun gasten kwamen afleveren en werd pas later overkapt. Naast de hoofdingang zitten nog steeds de schraapijzers voor de koetsiers.

Door de jaren heen is het hotel altijd een trefpunt geweest van politieke voormannen en popsterren van wereldformaat. Wat dat betreft was 1898 een hoogtepunt in het bestaan van het hotel toen op initiatief van Tsaar Nicolaas II een zeer belangrijke vredesconferentie in Den Haag werd gehouden. Alle groten der aarde legden hun vermoeide en soms verhitte hoofden in dit hotel ten ruste. In 1900 logeerde Paul Kruger er enige tijd. De Transvaalse president was bezig met een rondreis door Europa om steun te zoeken in zijn conflict met de Engelsen en verbleef ruim een maand in het hotel. Tijdens zijn verblijf verscheen hij regelmatig op het balkon aan de voorzijde en werd door de permanent aanwezige menigte enthousiast toegejuicht.

Ook nu nog is het hotel met het Binnenhof op een steenworp afstand vaak het toneel van politieke debatten en onderonsjes. Het bekende Des-Indesberaad tussen vertegenwoordigers van de PvdA en de VVD vindt tot op de dag van vandaag in dit hotel plaats. Directeur B. E. N. Felix wijst op het tafeltje waar destijds minister Frans Andriesen de pijp aan maarten gaf. Prince sliep als eerste in de twee jaar geleden gebouwde Imperial-suite die 1250 gulden per nacht kost. Felix (41) zal ook onder de nieuwe eigenaren blijven werken evenals de 75 overige personeelsleden. Op de dag van de overdracht werkte hij precies 13 jaar bij Des Indes. Een toeval dat hij als een geintje van de hogere machten beschouwt. 'Na de Tweede Wereldoorlog heeft dit hotel, maar ook andere in dit genre, door de opkomst van het modernisme het zeer moeilijk gehad. Ik ben nog steeds dankbaar dat in 1972 Crest-Europa eigenaar werd en met kapitaal het hotel steunde. Je moet er niet aan denken dat het hotel toen dicht was gegaan. Den Haag is Des Indes zoals Des Indes Den Haag is'. Volgens Felix zullen de stijl en de grandeur van het hotel niet wezenlijk worden veranderd omdat de vraag naar dergelijke hotels weer toeneemt. 'Het is onze kick om alles voor het oog bij het oude te laten maar achter de schermen met de meest hypermoderne apparatuur in de keukens en op het kantoor het de client naar de zin te maken. De charme van dit hotel is de persoonlijke benadering. Iedere kamer is anders en iedere gast heeft zijn eigen wensen. Dat slaan we allemaal op in de computer zodat bij een volgend bezoek daar rekening mee kan worden gehouden'. Felix maakt zich met zijn hotel op voor het jaar 1992 dat in zijn ogen een absoluut topjaar voor de toeristenbranche moet worden. 'Met de Olympische Spelen in Barcelona, de herdenking van het feit dat 500 jaar geleden Columbus Amerika ontdekte en de opening van de Floriade aan de rand van Den Haag zal heel Europa dus ook Nederland met Amerikanen worden overspoeld'.