Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Het volksoproer in de Arnhemse wijk Klarendal

De Arnhemse wijk Klarendal was eind september even wereldnieuws. Bewoners kwamen massaal in actie tegen de overlast van drugshandelaren, -gebruikers en heroineprostituees. Bij een zevental 'junkiepanden' gingen ruiten aan diggelen. De politie sprak zelfs van een volksoproer.

De oude volksbuurt kreeg veel publicitaire aandacht. Maar volgens VARA's informatieve rubriek Impact werd niet duidelijk waarom nu juist de Klarendallers het recht in eigen hand namen. Daarom toog verslaggever Hans Polak de afgelopen weken naar Arnhem 'op zoek naar de werkelijke achtergronden van de opstand'. Hij sprak met bewoners, dealers, junks, de burgemeester, de man van de wijkpost, de beheerder van de sporthal en diens vader, een agent van politie, een medewerker van de gezondheidsdienst en twee politici van het CDA. Het resultaat is een aardig portret van de probleemwijk geworden. Het wordt vanavond onder de titel Het geheim van Klarendal uitgezonden.

Ondanks de suggestie van het tegendeel werpt Het geheim van Klarendal geen nieuw licht op de kortstondige uitbarsting van onvrede. Alle aspecten die destijds zijn belicht passeren in de zoektocht van Polak opnieuw de revu: bloei en verval van de wijk, halfslachtige stadsvernieuwing, gewijzigde sociale structuur, verdwenen saamhorigheid, groei van werkloosheid en opmars van drugsgebruik, mede gestimuleerd door een zwijgzaam circuit van diefstal en heling. Ook de bezorgde bestuurder en de achterdochtige wijkbewoner zijn van de partij. Alleen de kwaal van het 'drugstoerisme' uit de Bondsrepubliek, waarmee ook andere grenssteden als Enschede, Nijmegen, Venlo en Heerlen kampen, komt minder uit de verf.

Terwijl Impact in de wijk filmde kwamen Kamerleden van het CDA, op werkbezoek in Arnhem, langs. In Het geheim van Klarendal worden zij nogal simpel het doelwit van bewoners die 'de politiek' honen en de belangstelling afdoen als 'een verkiezingsstunt'.

Het mag hun argwaan illustreren, het staat haaks op de mede door hun oproer opgeeiste aandacht.

Een in zijn dichtgetimmerde pand teruggekeerde dealer/gebruiker zegt dat hij nog steeds niet snapt waarom hij het mikpunt werd van de volkswoede. Hij houdt het op de Klarendalse volksaard. 'Vaak is het eerst slaan en dan praten.'

Deze volgorde werd dit keer echter niet gerespecteerd, want jarenlang had het wijkcomite bij het stadsbestuur tevergeefs geprotesteerd tegen de sluipende degradatie van de wijk tot officieuze gedoogzone voor handel in drugs en heroineprostitutie. Het blijft onthullend te zien met welke maatregelen het bestuur kon afkomen toen er eenmaal met klinkers was gesmeten.

Impact: het geheim van Klarendal, Ned. 1, 23.10 - 23.50 uur