Voor herstel schade kust 30 mln extra

ROTTERDAM, 28 febr. - Minister Maij-Weggen van verkeer en waterstaat wil dit jaar 30 miljoen gulden extra uittrekken voor het herstel van de schade die stormen aan de kust hebben toegebracht.

Zij maakte dit vanmorgen bekend nadat zij vannacht in Zeeland een bezoek had gebracht aan de gesloten stormvloedkering in de Oosterschelde en dijkposten bij Hansweert en Ritthem. Het bedrag zou volgens de minister door alle ministeries samen moeten worden opgebracht.

De storm van de afgelopen 24 uur heeft met windkracht 10 vooral de kustgebieden getroffen. Vanmorgen om 4.00 uur had de storm daar nog een kracht van 8 tot 9. De verwachting is dat de windkracht vanavond omstreeks tot 8 zal liggen. Het hoogtepunt van de storm is volgens een woordvoerder van Meteo-consult achter de rug. Voor zover het weer de komende dagen voor problemen zal zorgen, zal dat de sneeuwval zijn die voor de nacht van donderdag op vrijdag wordt voorzien.

De storm heeft de afgelopen twee dagen vele meters zand weggeslagen bij de duinen op de Waddeneilanden, in Noord-Holland en in Zeeland.

Pag.3: Vervolg /Zeeland waakzaam

Het wassende water in de Nieuwe Waterweg bij Vlaardingen en de Nieuwe Maas in Rotterdam veroorzaakte gisteren problemen. Kelders liepen onder water. In Vlaardingen dobberden auto's op de ondergelopen kades. Ook in een tiental huizen in de binnenstad van Dordrecht is vanmorgen vroeg water binnengedrongen. Dat gebeurde voor het eerst sinds 1953. In het Friese Holwerd zijn door de hoge waterstand van het lage gedeelte van een parkeerplaats vijftien auto's in de Waddenzee verdwenen. Door de storm is vanmorgen vroeg de Maltese vrachtvaarder Bonita, die ten noorden van Vlieland ligt, in moeilijkheden geraakt. Het schip maakt water. Een Lynx-helikopter van de Koninklijke Marine heeft drie van de zeven opvarenden van boord getakeld. Vier opvarenden blijven aan boord van het 71 meter lange schip om te pogen een sleepverbinding tot stand te brangen met de naderende Smit Lloyd 21. Bij afnemende storm en een lagere vloedstand waren er vanmorgen langs de Noordhollandse kust geen problemen meer. Op beperkte schaal is nog duinzand in zee verdwenen, maar de meest bedreigde bebouwing op de eerste duinenrij bij Egmond aan Zee en Bergen aan Zee is blijven staan. De burgemeesters Brommet en Ritsema van Egmond en Bergen willen dat de overheid zeer snel met extra zand de kust versterkt. In beide gemeenten is zoveel zand weggeslagen dat het strand nu alleen nog maar bij laag water toegankelijk is. De gemeenten vrezen grote schade aan het toerisme als niet voor mei de kust is hersteld.

Door windstoten is onder meer zeer ernstige schade veroorzaakt in Leeuwarden, Rijnsburg, Nieuwerkerk aan de IJssel, Monster, Helenaveen en Belfeld. Er is schade van 20.000 vierkante meter vernield glas. Opnieuw werden veel folietunnels onherstelbaar beschadigd, wat bij de Hagelunie de vraag oproept of het wel verantwoord is om deze teelmethode in Nederland te gebruiken.

In het noorden en westen van Europa zijn door de storm van de laatste twee dagen zeker 52 mensen om het leven gekomen. De storm van 25 januari doodde 94 mensen. In Groot-Brittannie vielen de meeste slachtoffers: 17. In West-Duitsland vielen 12 doden, in Frankrijk 10, in Belgie 5, in Oost-Duitsland 3, in Zwitserland 2, 1 in Ierland, 1 in Italie en 1 Nederland.