Sovjet-immigrante gekozen als miss Israel

TEL AVIV, 28 febr. - In de opgetogen sfeer van de Russische massa-immigratie is gisteravond een hoogblonde Russische immigrante als Israels nieuwste schoonheidskoningin gekozen. Ruim achttien jaar geleden zag Ivona Krokliak in Riga het daglicht, maar in Israel, waar ze met haar ouders op tweejarige leeftijd aankwam, is ze opgegroeid als een symbool van integratie.

Gisteravond was zij in Tel Aviv van de twintig kandidaten voor de fel begeerde titel van miss Israel de favoriet van het duizendkoppige publiek. De zwartharige en donkerogige meisjes van Iraakse en Marokkaanse oorsprong waren niet minder aantrekkelijk, maar de blonde schoonheid uit Riga werd op de golven van sympathie voor de Russische immigratie naar de overwinning gevoerd.

Indien een nieuwe voorspelling van hooggeplaatste ambtenaren in vervulling gaan zullen dit jaar 230.000 Russische joden in Israel aankomen. Deze voorspelling, die gisteravond door een hoge ambtenaar werd bekendgemaakt, is als een bom ingeslagen. De voorzitter van de parlementscommissie voor immigratie, Michael Kleiner, bevestigde vanmorgen deze schatting. Tot dusverre had hij er vanaf gezien dit getal te noemen om verscherping te voorkomen van de Arabische druk op Moskou de massa-immigratie van Russische joden af te remmen. Volgens Michael Kleiner (Likud) noopt de versnelling van de Russische immigratie tot drastische herziening van de nationale begroting, waarin dit jaar op slechts 40.000 immigranten uit de Sovjet-Unie werd gerekend. Hij bepleitte onder andere besnoeiingen op de defensieuitgaven en annulering van enkele grote openbare bouwprojecten zoals een voetbalstadion voor Jeruzalem. Hoge ambtenaren van het Joods Agentschap zijn van mening dat Israel uitzonderlijke maatregelen op allerlei gebied, in het bijzonder de huisvesting, moet treffen om de Russische immigratie op te vangen. Er wordt gedacht aan de import van geprefabriceerde woningen.