Slechts vier handelaren kwamen opdagen en de ...

Slechts vier handelaren kwamen opdagen en de omzet bleef beperkt tot 250.000 dinar (40.000 gulden), maar de eerste Joegoslavische effectenbeurs sinds de Tweede Wereldoorlog sprak op de eerste dag niettemin van een succes. 'Dit is een historisch moment voor ons. We beginnen een geheel nieuw tijdperk in het zakenleven', aldus onderdirecteur Branislav Cosic. De beurs is gevestigd in een klein vertrek op de negende verdieping van een kantoorgebouw in Belgrado. De handelaren schreeuwen elkaar daar toe over een tafel en de koersen worden met krijt op een bord genoteerd. Op het ogenblik hebben nog maar vier banken vergunning om te handelen. De handel blijft voorlopig beperkt tot een dag per week. In de loop van dit jaar worden soortgelijke beurzen geopend in Zagreb en Ljubljana. Cosic verklaarde gisteren te hopen dat 'zeer spoedig' ook kan worden gehandeld in aandelen van Joegoslavische bedrijven, maar hij wilde daarvoor geen datum noemen. Voorlopig kan alleen worden gehandeld in obligaties die zijn uitgegeven door Servie, de grootste deelrepubliek van Joegoslavie. (Foto AFP)