Raul Gardini wint slag in gevecht met de staat om macht bij Enimont

ROME, 28 febr. - In de voortdurende strijd tussen de Italiaanse staat en de Ferruzzi-groep over hun chemische joint venture Enimont is Lorenzo Necci, president van Enimont, gisteren afgetreden nadat Raul Gardini, leider van de Ferruzzi-groep, daarop had aangedrongen. Het aftreden van Necci kwam aan de vooravond van een belangrijke aandeelhoudersvergadering, die vandaag zou worden gehouden. Hierop zou Gardini met een aantal bondgenoten proberen de controle te krijgen over Enimont.

De strijd heeft geleid tot bittere beschuldigingen aan het adres van Gardini. Enimont is vorig jaar opgericht, als een joint venture waarin de staatsholding Eni en Montedison, onderdeel van het Ferruzzi-concern, ieder veertig procent hadden. De resterende twintig procent is op voorstel van de minister van staatsdeelneming, de christen-democraat Carlo Fracanzani, op de beurs verkocht, terwijl het aanvankelijk de bedoeling was deze aandelen direct onder te brengen bij institutionele beleggers. Eind vorige week hebben bondgenoten van Gardini bekendgemaakt dat zij ruim tien procent van de aandelen hebben, waardoor Gardini op een absolute meerderheid steunt. Op de aandeelhoudersvergadering van vandaag zou hij de raad van bestuur willen uitbreiden van tien (vijf van Eni en vijf van Montedison) naar twaalf leden, waardoor Eni in de minderheid gedrongen zou worden.

De bondgenoten van Gardini zijn de Amerikaanse handelsbank Prudential Bache (bijna vijf procent), de Franse ondernemer Jean Marc Vernes (bijna vier procent), en de Milanese ondernemer Gianni Varasi (1,2 procent). Pogingen van Eni om de aandeelhoudersvergadering door de rechter te laten verbieden, zijn mislukt. De staatsholding heeft op aandringen van premier Andreotti verdere juridische stappen aangekondigd. De afgetreden president Necci was afkomstig van de staatsholding. Zijn vertrek tekent de kritiek van Gardini op de opstelling van Eni ten aanzien van Enimont. De vertegenwoordigers van Montedison en die van Eni bij Enimont zijn fel met elkaar in conflict gekomen over het te volgen beleid, waarbij Eni werd verweten de joint venture te willen gebruiken voor de werkgelegenheid in het zuiden, ook al opereren de fabrieken daar niet rendabel. Wat er nu met Enimont gebeurt, is nog onduidelijk. Er wordt gespeculeerd op een opsplitsing van het concern. Belangrijke beslissingen kunnen nog altijd worden tegengehouden door Eni, omdat daarvoor een meerderheid van twee derde nodig is.

    • Marc Leijendekker