Pendule uit 1770 onlangs gestolen uit Rijksmuseum

AMSTERDAM, 28 febr. - Naar nu pas bekend is geworden, is vorige week dinsdag uit het Rijksmuseum in Amsterdam een achttiende-eeuwse pendule gestolen. Het gaat om een verguld uurwerk van 32 centimeter hoog en 29 centimeter breed uit 1770. Het stond niet in een vitrine, maar werd vrij op een kabinet op de afdeling kunstnijverheid geexposeerd.

Hoewel in die tijd dit type klok grote populariteit genoot en in groten getale vanuit Frankrijk werd geimporteerd, is het gestolen exemplaar een unicum. In de kast van verguld brons en ebbehout is een Nederlands uurwerk geplaatst. De kast, vervaardigd in het Parijse atelier van Pierre-Antoine Foullet, wordt gesierd door een jonge vrouw, de figuur van Prudentia met spiegel en slang. Voor het uurwerk tekende de Amsterdamse horlogemaker Rudolf Louis Cresp, wiens handtekening bij uitzondering op de wijzerplaat voorkomt.

Het klokje is sinds 1956 eigendom van het museum.