Onzekerheid over overname Mijnmaatschappij Curacao

AMSTERDAM, 28 febr. - Het is nog onzeker of de overneming van de Mijnmaatschappij Curacao door de op de Antillen gevestigde Citco Banking Corporation doorgaat. Niet alle vereiste certificaten en winstbewijzen die voor het gestand doen van het bod als voorwaarden waren gesteld zijn gisteren, toen de aanmelding sloot, aangemeld.

Gistermiddag om drie uur was minder dan tweederde van de certificaten II - het gestelde minimum - aangeboden. Volgens mr. H. P. G. A. M. de Rooij, directeur van Citco Banking, is de kans groot dat de nog ontbrekende twee procent certifcaten vandaag en morgen zullen binnenkomen. Uiterlijk vrijdagochtend zal Citco bekendmaken of het bod gestand wordt gedaan.

Van de certificaten I was gistermiddag 80 procent aangemeld, terwijl 79 procent van de winstbewijzen was aangeboden. Dat was ruim boven het gestelde minimum. Als de vereiste tweederde van de certificaten II niet gehaald wordt, zal Citco het bod op de Mijnmij niet laten doorgaan, aldus De Rooij. Citco wil de stemrechtloze certificaten omzetten in gewone aandelen met stemrecht en daarvoor is een bezit van minimaal tweederde noodzakelijk. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat we dat halen. Maar als dat niet het geval is denk ik dat we wel erg gaan aarzelen of we het bond gestand doen', aldus De Rooij. Citco Banking heeft volgens hem 'geen zin in lange gevechten'.

De Vereniging van effectenbezitters (VEB) toonde zich vanochtend bij monde van woordvoerder L. Burlage 'zeer teleurgesteld en een beetje boos' met het aantal aandelhouders van de Mijnmij die aan het bod van Citco gehoor hebben gegeven. Tegen het bod, waarmee een totaalbedrag bijna 50 miljoen gulden is gemoeid (750 gulden voor de certificaten en 453 gulden voor de winstbewijzen) was eerder protest aangetekend door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en het blad Beleggings Expres. Beiden vonden het bod veel te laag, ondermeer omdat onvoldoende rekening was gehouden met de waarde van grond in Suriname die de Mijnmij in zijn bezit heeft.

Eerder deze week nog stelde de VEB dat zich voldoende certificaathouders hadden gemeld om het bod te doen mislukken. Volgens Burlage heeft hiervan echter een groot aantal op het laatste moment afgehaakt uit angst de boot te missen. 'Het is diep treurig dat dit schandalige bod toch slaagt. De angst is hier raadgever geweest, niet een redelijke prijs', aldus Burlage.