Nieuwe regering van Japan beedigd

TOKIO, 28 febr. - De Japanse keizer Akihito heeft vandaag tijdens een ceremoniele bijeenkomst in zijn paleis het nieuwe 21 leden tellende kabinet onder leiding van Toshiki Kaifu beedigd. De regering telt 18 nieuwe gezichten. De twee vrouwelijke ministers die door Kaifu in augustus in zijn eerste kabinet waren opgenomen zijn aan de kant gezet. Kaifu's regeringspartij LDP behield bij de verkiezingen van 18 februari haar absolute meerderheid in het parlement en kan met steun van 11 onafhankelijken rekenen op 286 van de 512 afgevaardigden. Vorig jaar kwam de LDP in grote problemen nadat eerst premier Takeshita moest aftreden wegens een omkoopschandaal en daarna zijn opvolger Uno die een relatie had met een geisha. De stem van de vrouwelijke kiezers deed zich daardoor sterk gelden en daarom nam Kaifu twee vrouwen op in zijn regering. De woede van Japanse consumenten was daarvoor al gewekt door een BTW-heffing van 3 procent.