Negen Franse banken in conflict met Duitse bank

ROTTERDAM, 28 febr. - Negen Franse banken, waaronder de Banque Nationale de Paris (BNP), de grootste Franse bank, zijn in een hooglopend conflict verwikkeld met de Deutsche Genossenschaftsbank (DG Bank) over obligaties ter waarde van 6,6 miljard gulden. De Fransen die de waardepapieren van de DG Bank hebben gekocht, verwijten de Duitsers zich niet te houden aan een verplichting tot terugkoop.

De volgens de Fransen afgesproken terugkoopprijs ligt ongeveer tien procent boven de huidige marktprijs. Door de recente prijsdaling op de obligatiemarkt zal de partij die de stukken in portefeuillemet houdt, 660 miljoen gulden verliezen. Dit potentiele verlies is eenderde van het actieve vermogen van de DG bank.

De Fransen zeggen dat er een mondelinge overeenkomst met Friedrich Steil, de ex-manager van de obligatie-afdeling, bestond. De DG Bank ontkent het bestaan van die overeenkomst. Steil wordt door de Westduitse justitie verdacht van fraude en vertrouwensbreuk en is inmiddels ontslagen. In financiele kringen verwacht men niet dat de DG Bank onder zijn verplichtingen kan uitkomen door te wijzen op de door Steil gemaakte fouten. Helmut Guthardt, voorzitter van de raad van bestuur van de DG Bank, zei gisteren op een persconferentie dat de Franse banken aansturen op een financiele oorlog. De Franse groep zou nu al druk uitoefenen op andere Franse banken de banden met de DG Bank te verbreken. Volgens Guthardt is een mondelinge overeenkomst geen bewijs als deze niet wordt bevestigd door documenten. ' Ik schaam me voor deze affaire, maar ik begrijp de Franse opstelling helemaal niet.'

De Fransen zeggen bewijzen voor de overeenkomst te hebben.

Topman Patrick Combes van de Franse makelaar Viel die de meeste transacties tussen de DG Bank en Franse banken heeft afgehandeld, reageerde kwaad op suggesties dat Franse handelaren in deze zaak hebben gefraudeerd. 'Ik vind het onfatsoenlijk dat een bank zo probeert de eigen verantwoordelijkheid af te schuiven naar Franse banken.'