Museum spant geding aan wegens overlast van 'Van Gogh Village'

AMSTERDAM, 28 febr. - Museum Overholland in Amsterdam heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Amsterdam omdat de stad een 'commercieel circus' op het Museumplein tolereert bij de Van Gogh-herdenkingstentoonstelling. Het geding dient op 6 maart.

Vlakbij Museum Overholland wil de organiserende Stichting Vincent van Gogh 1990 een 'Van Gogh Village' neerzetten. In een aantal bouwwerken worden daarin ondergebracht bankfilialen, een cafe, een koffieshop, een restaurant, een bonbonnerie, een parfumerie en winkels met wandkleden, servies, glas, sieraden, schildersbenodigdheden. Ook een feest- en muziekruimte moet eind maart op het Museumplein verrijzen.

Museum Overholland tekende diverse malen mondeling en schriftelijk bezwaar aan tegen deze plannen, waarbij met name de sponsors van de Van Gogh-manifestatie zijn betrokken. De gemeente zegde in 1987 al schriftelijk toe overleg te voeren met het museum indien 'een manifestatie in de directe omgeving van het pand is gepland'. Dat overleg is met het oog op de Van Gogh-manifestatie niet gevoerd. Bovendien is volgens het museum voor het oprichten van het Van Gogh Village ten onrechte geen bouwvergunnning geeist. De tijdelijke bouwwerken zouden eveneens in strijd zijn met de bestemming van het Museumplein als openbare ruimte.

De museumdirectie vindt dat de commerciele sfeer die straks op het plein zal heersen niet te rijmen valt met de zomertentoonstelling van Overholland in dezelfde periode. Onder de titel 'Black U. S. A.' presenteert men de werken van negen zwarte Amerikaanse kunstenaars. Door de te verwachten overlast van muziek, lawaai en sponsoractiviteiten vreest men dat deze tentoonstelling niet in rust en stilte bekeken zal kunnen worden. Directeur C. Braun van Overholland zei vanmorgen 'het geen goeie ontwikkeling te vinden dat musea er voor de sponsors blijken te zijn, in plaats van de sponsors voor de musea'. Frits Becht, directeur van de Stichting Vincent van Gogh 1990, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Volgens een woordvoerster van de stichting was het kort geding 'geheel en al onbekend' bij de stichting. De directie van het Rijksmuseum Vincent van Gogh was evenmin voor commentaar bereikbaar.