Moord op Turkse vakbondsleider is opgelost

AMSTERDAM, 28 febr. - De moord op Nihat Karaman, voorzitter van de Turkse Arbeidersvereniging HTIB in Amsterdam, is na 21 maanden opgelost. De recherche van het bureau Waddenweg in Amsterdam-Noord heeft twee weken geleden een 22-jarige Turk gearresteerd, die inmiddels een volledige bekentenis heeft afgelegd. Karaman werd op 27 juni 1988 's avonds voor zijn huis in Amsterdam-Noord vermoord. Uit de bekentenis blijkt dat de motieven voor de moord niet van politieke aard waren, maar in de prive-sfeer lagen. Over het motief wil de politie nog geen mededeling doen. Eerder werd gedacht aan een politieke moord wegens Karamans rol in de linkse HTIB. Enkele dagen na de moord hield de politie een man aan in een Amsterdams koffiehuis die ervan werd verdacht de dodelijke schoten te hebben gelost. Na enkele dagen werd hij weer vrijgelaten. Bij het speciaal gevormde rechercheteam bleven tips binnenkomen, maar die leidden niet tot de aanhouding van verdachten.

Enkele weken geleden kwam er op het bureau Waddenweg een brief binnen waarin de nu gearresteerde man werd aangewezen als de moordenaar. Hij zegt het vuurwapen waarmee hij Karaman heeft neergeschoten in het water te hebben gegooid. Op de door hem aangewezen plek heeft de brandweer tot nog toe tevergeefs gedregd.