Mancini beschouwt nederlaag in Rotterdam als een incident

ROTTERDAM, 28 febr. - Alberto Mancini was gisteren de eerste van de gevestigde namen in het internationale toptennis die uit het ABN-toernooi verdween. Erg verwonderlijk was de uitschakeling van de 20-jarige Argentijn niet gezien het feit dat hij zijn hoge ATP-ranking (14 op de wereldranglijst) uitsluitend te danken heeft aan zijn prestaties in graveltoernooien en het spelen op hard court-indoorbanen als een soort leerschool beschouwt. 'Een topspeler moet op elke baansoort kunnen presteren, daarom speel ik de komende weken nog een aantal indoortoernooien', verklaarde Mancini, die zijn afkeer van binnenbanen nog eens extra accentueerde door er in een adem aan toe te voegen dat dit pas zijn eerste wedstrijd in 1990 was en de uitschakeling tegen de Zweed Thomas Hogstedt (6-7, 6-4, 6-2) derhalve als niet meer dan een incident beschouwde.

De 27-jarige Hogstedt leeft nu al tien jaar in de schaduw van een groot aantal Zweedse tennisvedetten, heeft Borg als voorbeeld gehad en slaat derhalve de back-hand dubbelhandig, maar voert een vrijwel permanente strijd met de Zweedse tennispers die louter aan grote successen gewend is geraakt. De Zweedse journalisten raden Hogstedt met zijn beperkte talent regelmatig aan zijn loopbaan maar te beeindigen, hoewel Hogstedt in zijn bescheiden carriere toch kan pronken met overwinningen op Wilander, Connors, Hlasek en Teltscher.

Hogstedt: 'De laatste drie toernooien heb ik al vijftien wedstrijden gespeeld, omdat ik overal kwalificatie moet spelen. Daar word ik doodziek van. Dit soort overwinningen helpt mij om bij de eerste vijftig van de wereld te komen zodat ik rechtstreeks in de hoofdtoernooien kan worden toegelaten. De verdiensten? Die zijn leuk voor de topjongens. Maar in mijn geval lezen de mensen in de krant bedragen van dertig-, veertig duizend dollar en dan denken ze dat ik miljonair ben. Maar door belasting en onkosten gaat er zoveel van af dat ik nauwelijks quitte speel.'

Ontgoocheling

Het met zoveel glamour omgeven toernooi in Ahoy' betekent voor veel spelers derhalve niet meer dan een struggle for tennislife. Zeker voor de Nederlanders, van wie gisteren Mark Koevermans en Tom Nijssen werden uitgeschakeld. Koevermans verloor in twee sets (6-4, 6-2) van Nicolas Pereira uit Venezuela, een speler die nauwelijks voorbereid naar Rotterdam was gekomen, maar de Nederlander volledig deklasseerde. Het was een bittere ontgoocheling voor Koevermans, ooit begonnen in Rotterdam als ballenjongen, die reikhalzend uitkijkt naar de buitentoernoooien op gravel. Het biedt de Rotterdammer zo'n beetje de enige mogelijkheid om zijn opmerkelijke ATP-ranking (74) in de toekomst te consolideren.

Koevermans: 'Ik heb op dit moment geen enkel vertrouwen en raak de ballen niet goed. Ik heb Philadelphia afgezegd om hier zo optimaal mogelijk aan de start te komen. Mijn slechte spel van dit moment heeft ook niets te maken met een mentale kwestie. De oorzaak moet voornamelijk worden gezocht op het technische vlak. Agassi en Steeb zijn in principe ook gravelspelers. Maar op hard court presteren zij ook goed, omdat zij vanuit hun heupen werken. Ik hanteer de verkeerde slagen. Op gravel kan ik dat ondervangen met glijden. Daarom snak ik naar het buitenseizoen. De komende weken ga ik daar al een begin mee maken in de toernooien van Agadir en Casablanca.' Symptomatisch voor het tennis-toerisme waar de vaderlandse top - de vrouwen vormen wat dat betreft een nog geduchter groepje - zich aan bezondigt is bijvoorbeeld het detail dat Koevermans wel zijn vriendin meeneemt naar Agadir maar geen trainer. Terwijl hij aan dat laatste op dit moment wellicht duidelijk meer behoefte heeft om de impasse te doorbreken.

Milieu-organisatie

Tom Nijssen overweegt echter te breken met zijn Australische tenniscoach Barry Phillips Moore. De paar duizend dollar die Nijssen regelmatig aan Moore spendeert kan hij - ook gezien zijn prestaties - beter in eigen zak steken. 'Ik zie best mogelijkheden om van het tennis redelijk te leven', verklaart Nijssen, die inmiddels naar een 115de plaats op de ATP-ranking is gezakt. Jonas Svensson, een van de zes Zweden uit de sub-top die in Rotterdam meedoen, ondervond alleen de eerste set wat problemen. Maar de Nederlander verloor vervolgens de tie-break met 7-1 en ook de partij met 7-6, 6-1 van Svensson, die zijn prijzengeld in het dubbelspel in Rotterdam ter beschikking stelt aan een milieu-organisatie die zich bezighoudt met de redding van het tropische regenwoud.

    • Marc Serné