Liberation: Parijs kwam belofte niet na

PARIJS, 28 febr. - Drie miljoen dollar zou de voormalige Franse regering van Jacques Chirac beloofd hebben aan shi'itische terroristen in Libanon voor de vrijlating van de drie Franse gijzelaars in mei 1988. Dit bedrag is nooit uitbetaald en dat zou de reden zijn van de aanslag op de DC 10 van de Franse maatschappij UTA, die vorig jaar september met 171 passagiers in het Afrikaanse luchtruim explodeerde. Een centrale rol bij de bevrijding van de gijzelaars Kauffmann, Carton en Fontaine speelde, volgens het Franse dagblad Liberation vandaag, de leider van de shi'itische gemeenschap in West-Afrika, sjeik Abdul Monem Zein. Sjeik Zein is een shi'itische Libanees, die in Tunis, Irak en Iran woonde en sinds 1969 in Dakar, de hoofdstad van Senegal, een voormalige Franse kolonie. Zein heeft in 1987 en 1988 onderhandelingen gevoerd met aan de ene kant de terroristen in Libanon, de staf van de Iraanse minister van buitenlandse zaken Velayati, en de Syriers en aan de andere kant de Franse minister van binnenlandse zaken, Charles Pasqua.

Zijn contacten met de terroristen waren goed, onder andere dank zij een zwager, de cardioloog Mohammed Kassir, die de arts van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah is. Pasqua gebruikte als tussenpersonen Robert Bourgi, lid van de staf van de minister van ontwikkelingssamenwerking, in Dakar geboren maar van Libanese afkomst, en de zakenman Jean-Charles Marchiani, voormalig lid van de Franse geheime dienst en een vriend van Pasqua. Zein bemiddelde met de schriftelijke goedkeuring van het Senegalese staatshoofd Abdou Diouf. Waarom Pasqua, die de belofte van drie miljoen dollar ontkent, nooit betaald heeft is een mysterie. De gijzelaars kwamen vrij vlak voor de verkiezingen van de nieuwe Franse president. Ondanks de mediastunt die de terugkeer van de drie gijzelaars opleverde, leed Chirac een nederlaag tegen Mitterrand. De socialisten, die de regering overnamen, hebben nooit erg geloofd in de rol van de sjeik. Vrijwel alle papieren die betrekkingen hebben op de affaire zijn in handen van Marchiani. Sjeik Zein heeft verscheidene malen gezegd dat de Fransen hun belofte moeten nakomen. Via de zoon van Mitterrand, Jean-Christophe, die zich op het Elysee bezighoudt met Afrika, heeft hij Mitterrand verscheidene brieven geschreven. Vorig jaar augustus is hij op het Elysee ontvangen. De Senegalese president Diouf heeft ook met Mitterrand over de belofte gesproken. Zein, Chirac, Pasqua en Bourgi hebben dreigbrieven van de Hezbollah ontvangen.

Vlak voor de aanslag op het UTA-vliegtuig publiceerde de Libanese krant As-Shira een waarschuwing van de ontvoerders van Kauffmann en de zijnen waarin zij schreven dat het breken van de belofte ernstige gevolgen zou hebben. De hoofdredacteur van de krant, Hassan Sabra, de man die Irangate onthulde, zegt dat Iran de aanslag op het vliegtuig heeft bevolen en daarvoor mensen van Hezbollah en de groep van de Palestijnse extremist Ahmed Jibril heeft gebruikt.

    • Peter van Dijk