Kunststichting legt Weeber-collectie aan

AMSTERDAM, 28 febr. - De Rotterdamse Kunststichting gaat een verzameling van belangwekkende architectonische en stedebouwkundige maquettes aanleggen onder de naam 'Carel Weeber-collectie'. Hiermee geeft de Kunststichting blijk van haar waardering voor Weebers activiteiten als voorzitter gedurende de afgelopen zes jaar van de in 1974 opgerichte sectie architectuur.

Elk even jaar zal een commissie onder leiding van Weeber zelf hiervoor een selectie maken. Dit jaar wordt de eerste maquette vervaardigd van een project van Weeber zelf, zijn niet uitgevoerd ontwerp voor de centrale bibliotheek in Rotterdam uit 1977. Die wordt dit weekend overgedragen bij de opening van een tentoonstelling in het Architectuurinstituut over Carel Weeber. Het geld voor de verzameling is afkomstig van sponsors uit de bouwwereld en de Kunststichting. Alle maquettes worden geschonken aan het Nederlands Architectuurinstituut, dat ze zal beheren en exposeren.

De bibliotheek is gerealiseerd volgens een ontwerp van J. Bakema. 'De discussie over deze prijsvraagontwerpen markeert een belangrijk moment in een richtingenstrijd tussen verschillende opvattingen over architectuur, ' aldus de Kunststichting. 'Inzet was de relatie tussen architectuur en politieke, c.q. ruimtelijke doelstellingen.'