Ets Rembrandt tijdens tv-opnamen ontdekt

HILVERSUM, 28 febr. - Tijdens televisie-opnamen voor het AVRO-programma Kunst en Kitsch is een ets van Rembrandt uit 1631 ontdekt. De eigenaar had als onderdeel van een erfenis een map met tekeningen gekregen, waarin behalve deze ets van Rembrandt ook een tekening uit 1611 van Hendrik Goltzius zat.

De waarde van de Rembrandt-ets, van een bebaarde man met bontmuts, wordt geschat op ongeveer veertigduizend gulden. De Goltzius, een portret van een keizer en zijn vrouw, is ongeveer vijftigduizend gulden waard. Dit is de derde keer in het vijfjarige bestaan van dit programma dat er een ets van Rembrandt wordt ontdekt.

Meteen tijdens de opnamen kon Th. Laurentius, expert en handelaar in vrije grafiek uit de zeventiende en achttiende eeuw, de ets identificeren. 'Rembrandt is in 1626 begonnen met etsen. Deze dateert nog uit zijn vroege periode, hij was nog maar 31 jaar oud.' Laurentius is al 25 jaar bezig met papieronderzoek. Sinds vijf jaar is het mogelijk rontgenfoto's van prenten te maken. Daardoor wordt de structuur zichtbaar van de kopergaas waarop het papier geschept is. 'Dat is een soort vingerafdruk van het papier. Aan de hand daarvan - in het Rijksmuseum alleen al heb ik al twaalfhonderd rontgenfoto's gemaakt - kan ik van jaar tot jaar reconstrueren welk papiersoort Rembrandt wanneer gebruikte. Aangezien de papierfabrieken toen klein waren, zijn dat veel verschillende soorten geweest: wel vierhonderd in dertig jaar. Veel van de watermerken daaruit ken ik uit m'n hoofd. Aan de leeftijd van het papier is te zien dat 1631, 1635 en 1641 topjaren waren voor Rembrandts etsenproduktie.' Laurentius hoopt over een paar jaar een standaardwerk uit te brengen over het papier van Rembrandt. 'Dit is een detailstudie, maar er is zoveel 'vervuiling', bijvoorbeeld late drukken en reprodukties, dat er wel behoefte is aan deze nauwkeurigheid.' Deze aflevering van Kunst en Kitsch wordt uitgezonden op 15 maart.