Effectenbeurzen gaan wereldwijd omhoog

AMSTERDAM, 28 febr. - Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn vandaag de noteringen van de meeste hoofdfondsen wat verder naar boven gegaan. De algemene stemmingsindex CBS steeg vanochtend een fractie van 106.5 tot 106.8. In Tokio sloot de Nikkei-index met een winst van bijna 700 punten ofwel ruim twee procent ten opzichte van de vorgaande dag. In New York zette de koersstijging zich gisteren voort. Het Dow Jones-gemiddelde dat maandag een winst boekte van 38 punten, ging met nog eens 14,64 punten omhoog naar 2.617,12.

AMSTERDAM - Op Beursplein 5 ging men vanochtend heel behoedzaam te werk omdat de onzekerheden over monetaire en rentaire ontwikkelingen nog groot zijn. Op de lokale markt was Staal Bankiers in reactie na de forse stijging van dinsdag.

De internationale aandelen staan dezer dagen sterk in het teken van de jaarcijfers, de dividenden en de prognoses voor dit jaar. Unilever, die voor 1990 iets minder optimistisch is gestemd dan een jaar geleden, bleef op fl.139,80 vastgenageld staan. Koninklijke Olie, die een week geleden met de cijfers naar buiten kwam, trok nog fl.1 aan tot fl.144,30. Akzo met twee dagen oude cijfers werd beleggers circa fl.1 meer waard op fl.118,60. Philips komt morgen met cijfers en dividend. De koers veranderde op fl.

41,10 nauwelijks. Van de banken beet Amro Bank het spits af met de cijfers die in de middag zouden verschijnen. Vooruitlopend hierop ging de koers in de ochtend twee kwartjes vooruit naar fl.75,40. ABN, die vrijdag met resultaten voor het voetlicht treedt, trok fl.0,30 aan tot fl.38,10. In de verzekeringssector, waar cijfers meestal vlak na de banken volgen, was Amev een halve gulden beter op fl.56.

NEWYORK - De koersen op de Newyorkse effectenbeurs zijn gisteren verder gestegen. Er was een matige omzet van 154 miljoen aandelen tegen 150 miljoen op maandag. De beurs opende meteen al hoger onder invloed van een positieve reactie van de obligatiemarkt op de cijfers over de orderontvangst voor duurzame gebruiksgoederen van het Amerikaanse bedrijfsleven in januari. De sterke vermindering van de orderontvangst met 10,5 procent was op zichzelf ongunstig voor de aandelenkoersen.

TOKIO - De effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag verder hersteld van de forse koersverliezen op maandag. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 694,04 punten tot 34.591,99 na een winst van 576 punten gisteren. Daarmee is ruim tachtig procent van het forse verlies op maandag goedgemaakt. Het koersgemiddelde kelderde aan het begin van de week met 1.569 punten ofwel 4,5 procent. Beleggers hadden volgens handelaren het gevoel dat de koersen hun dieptepunt hebben bereikt en gingen op koopjesjacht.