Doodsoorzaak wielrenner Draaijer onduidelijk

ROTTERDAM, 28 febr. - Over de doodsoorzaak van beroepswielrenner Johannes Draaijer is nog niet meer bekend dan dat hij in de nacht van maandag op dinsdag in zijn slaap werd getroffen door een hartstilstand.

De renner die op 8 maart 27 jaar zou zijn geworden, onderging drie weken geleden met zijn ploeggenoten van het PDM-team in het St. Jozefziekenhuis van Eindhoven een uitgebreid onderzoek. Naast een zogenoemde 'maximaal-test', waarbij een electrocardiogram-registratie plaatsvond, werd een echo van het hart gemaakt. Daarin wordt met geluid de grootte van het hart, de dikte van de hartspier en de grootte van de hartkamers gemeten. Bij het 'sporthart' van Draaijer werd niets onregelmatigs geconstateerd. De fysieke conditie van de renner bleek zelfs boven het gemiddelde te liggen. Sectie moet uitwijzen wat de directe oorzaak van Draaijers plotselinge dood is. Van een hartspierontsteking als gevolg van een griep of infectie, is volgens de Geleense huisarts Wim Sanders, sinds dit seizoen ploegarts van het PDM-team, geen sprake geweest. 'Het kan zijn dat elders in het lichaam een vat is gesprongen, in de aorta misschien, wanneer daar een aangeboren zwakke plek heeft gezeten die bij het hartonderzoek niet vastgesteld kon worden.'

Ritmestoornissen

Sanders denkt eerder aan ritmestoornissen, waarbij het hart zo snel kan gaan kloppen dat het stilstaat. 'Een infarctje. Maar dat komt veel voor bij jonge mensen met een sporthart.' Draaijer kwam vorige week donderdag tijdens de Siciliaanse Wielerweek ten val. In een bocht kreeg hij een lekke band, hij sloeg over de kop en viel met zijn hoofd op straat. Versuft kwam hij overeind, maar hij fietste door naar de finish in Capo d'Orlando. Afgelopen zondag reed Draaijer met een groepje tachtig kilometer per fiets naar het vliegveld van Catania, vanwaar de PDM-ploeg terug naar Nederland reisde. Hoewel het gezelschap in toeristentempo fietste, bungelde Draaijer achteraan en klaagde hij over vermoeidheid.

Sanders ziet geen verband tussen de vermoeidheid van Draaijer en diens plotselinge dood. 'Zijn conditie was uitstekend, waaruit bleek dat hij in de winter niet heeft stilgezeten. Dat hij moe was en hoofdpijn had, zegt niets. De Siciliaanse Wielerweek mag dan een trainingskoers worden genoemd, we weten dat ze er tegenwoordig al meteen echte wedstrijden van maken. Maar dat kon Draaijer gezien zijn conditie aan.' In de proloog van de Siciliaanse Wielerweek boekte Draaijer met de vierde plaats zijn eerste succesje van dit seizoen. Drie jaar geleden was de in Sondel (Friesland) geboren Draaijer, die weg- en waterbouwkunde studeerde, Nederlands kampioen op de weg bij de amateurs. Dat seizoen baarde hij bovendien opzien met twee etappezeges in de Vredeskoers. In 1988 ging hij over naar de profs in de PDM-ploeg van Jan Gisbers. Vorig jaar behaalde Draaijer zijn enige zege bij de profs, in de eerste etappe van de Ronde van Murcia. Ploegleider Jan Gisbers nam hem in juli op in het team voor Tour de France.

Na overleg met de collega-renners van Draaijer heeft ploegleider Gisbers besloten morgen niet in de Grote Prijs Wielerrevue te starten. Ook van deelneming aan de Omloop Het Volk, zaterdag, ziet het team af.