Buitenlandse topmanagers in bestuur van Philips

De financiele portefeuille van Goris zal worden overgenomen door Groepsraadlid drs. H. H. A. Appelo die lid wordt van de raad van bestuur. De openvallende plaatsen in de Groepsraad van Philips zullen worden ingenomen door Y. G. Bouwkamp, baas van de Lampendivisie, en door de Zwitserse directievoorzitter van Philips Frankrijk drs. T. Meyer, die Timmer opvolgt als leider van de sector Consumentenelektronica. Nieuwe presidentdirecteur van de lampendivisie wordt de Noor E. Kloster, nu baas van Philips in Noordamerika.

De raad van toezicht, onder leiding van dr. W. Dekker, wordt uitgebreid met G. Jeelof, die vanwege zijn leeftijdsgrens de raad van bestuur moet verlaten, en met drie buitenlandse topondernemers. Daarbij gaat het om dr. P. G. Gyllenhammar, president-directeur van Volvo, prof. dr. W. Hilger, bestuursvoorzitter van Hoechst, en J. F. Bennett, vice-president van Exxon Corporation.

Timmer is sinds september 1987 leider van de divisie Consumentenelektronica, en lid van de Groepsraad. Hij werkt al 38 jaar bij Philips.

Van der Klugt is president-directeur van Philips sinds hij dr. W. Dekker opvolgde in 1986. In die vier jaar heeft hij voor aardverschuivende veranderingen binnen Philips gezorgd. Onder zijn leiding wijzigde de onderneming haar organisatiestructuur en voerde een nieuwe topstructuur in. Ook maakte het concern voor het eerst een onderscheid tussen de strategisch vitale sectoren en de bedrijfsonderdelen die alleen meetellen zolang ze voldoende winstgevend zijn.

Tijdens het bewind van Van der Klugt heeft Philips een aantal van die niet-vitale bedrijfsonderdelen verkocht. De divisie Grote Huishoudelijke Apparaten kwam grotendeels in handen van het Amerikaanse concern Whirlpool, de defensiebedrijven in Nederland, Belgie en Frankrijk gingen over naar het Franse Thomson-CSF. Ook bracht Philips 20 procent van de aandelen Polygram naar de beurs.

Het gevolg is wel dat de omzet van Philips vorig jaar lager was dan toen Van der Klugt vier jaar geleden aantrad. Maar Van der Klugt heeft steeds gezegd dat hij omzet 'absoluut secundair vindt'. Zijn hoogste prioriteit lag vanaf het begin bij winstverbetering. Afgelopen jaar was de winst per aandeel voor het eerst hoger dan toen Van der Klugt president-directeur werd. Toch ligt het rendement nog altijd lager dan hij zich als doel gesteld heeft: een nettowinst in 1991 die 3 tot 4 procent van de concernomzet bedraagt.