Beurs Tokio herstelt zich verder van grote koersval opmaandag

ROTTERDAM, 28 febr. - De beurs in Tokio is vandaag ruim twee procent gestegen, de op zeven na grootste stijging in de historie. De Europese beurzen hielden vandaag de opgaande lijn vast. Japan heeft de zeven grote industriele landen (G-7) gisteren om steun gevraagd voor de yen.

Het Nikkei-gemiddelde van 225 toonaangevende aandelen steeg vandaag 694,04 punten (2,04 procent) en sloot op 34.591,99. Gecombineerd met de stijging van gisteren (1,73 procent), is de koersval van maandag (4,5 procent) voor viervijfde weer goed gemaakt. Vorige week zakte de Tokiose beurs bijna zeven procent. Vandaag gingenongeveer 700 miljoen aandelen van hand tot hand, het grootste aantal sinds 5 januari.

Analisten houden er rekening mee dat het Japanse bedrijfsleven de koersen met aankopen steunt omdat ze voor hun financiering een groot belang hebben bij een goed beursklimaat. Deze week moest door de onrust een aantal zogeheten warrantleningen worden uitgesteld. Het betreft obligaties met een optie op Japanse aandelen. Barclays de Zoete Wedd Securities schat dat Japanse bedrijven alleen al vorig jaar op deze wijze voor 114 miljard dollar aan geld binnenhaalden.

In Europa steeg de beurs van Frankfurt gisteren 1,6 procent en steeg de stemmingsindex in Amsterdam met 1,8 procent naar 106,5. Vandaag stond de index rond het middaguur op 106,8. Parijs en Frankfurt stegen vandaag en vanochtend licht.

Wall Street klom gisteren 14,64 punten (ongeveer een half procent) omhoog naar 2.617,12, ondanks de bekendmaking dat de vraag naar duurzame consumptiegoederen vorige maand in de Verenigde Staten met 10,5 procent is gedaald, de grootste afname sinds de invoering van deze index 32 jaar geleden. Het cijfer had beperkte invloed doordat de daling hoofdzakelijk de transportsector betrof waar vooral minder vliegtuigen en bijbehorende onderdelen werden besteld. In die sector zijn de afgelopen maanden extra veel orders geplaatst. Exclusief de transportsector daalden de orders met 3,4 procent, in overeenstemming met de verwachtingen.

De dollar daalde na de tegenvallende cijfers uit de Verenigde Staten met ongeveer een halve cent. De yen won vandaag ten opzichte van de Amerikaanse munt wat aan kracht, mede dankzij steunaankopen. Gisteren moest nog 149,03 yen voor een dollar worden neergeteld, vandaag was dat 148,52. In Tokio steeg het effectief rendement op obligaties vandaag naar 7,03 procent tegenover 6,91 procent gisteren.

Begin deze week verkocht het Japanse ministerie van financien obligaties om het rendement onder de 7 procent te houden.