Actieplan van politievrouwen goedgekeurd

DEN HAAG, 28 febr. - De ministeries van binnenlandse zaken en justitie hebben hun fiat gegeven aan een plan om binnen vijf jaar het aandeel vrouwen bij de politie te verhogen tot een kwart. Dit heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken bevestigd. Op dit moment bedraagt het percentage vrouwen gemiddeld nog geen 8 procent van het totaal aantal politie-ambtenaren. Er wordt een politie-emancipatiecommissie ingesteld die het plan moet uitwerken, aldus G. Dijksman van de Nederlandse Politie Bond. Die commissie moet de korpsen gaan informeren en adviseren over maatregelen om meer vrouwen te werven en in dienst te houden. Er moet een landelijk meldpunt komen waar politievrouwen hun klacht kunnen deponeren over bij voorbeeld ongewenste intimiteiten op het werk. Uit een onderzoek van de politiebond is gebleken dat 11 procent van de vrouwen die bij de politie vertrekt ongewenste intimiteiten als hoofdreden daarvoor opgeeft.