Veteranenziekte in ziekenhuis in Nijmegen

ROTTERDAM, 27 febr. - Een patient in het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis heeft twee weken geleden de zogenoemde veteranenziekte opgelopen. De man is inmiddels overleden aan de chronische longziekte waaraan hij leed. De bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt, is achteraf aangetoond in de warmwaterleiding van de douche in de eenpersoonskamer van de patient.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is er geen gevaar meer voor besmetting. Het ziekenhuis heeft de inspectie voor de volksgezondheid ingelicht. Deze controleert vanmiddag of de bacterie goed is bestreden. De ziekte is in het Canisiusziekenhuis aan het licht gekomen doordat de behandelende longarts argwaan kreeg over het ziekteverloop van de patient. Bacteriologisch onderzoek heeft het vermoeden achteraf bevestigd.

De bacterie die veteranen- of legionairsziekte veroorzaakt, vermenigvuldigt zich in stilstaand warm water van doucheleidingen en bevochtigingsinstallaties van luchtverversingsapparatuur. Vorig jaar, nadat zich in een ander Nijmeegs ziekenhuis twee gevallen van veteranenziekte hadden voorgedaan, zijn in het Canisiusziekenhuis alle douches aangesloten op circulatieleidingen waarin het warme water voortdurend rondstroomt, zodat de bacterie geen kans krijgt zich te vermenigvuldigen. Volgens de richtlijnen van de inspectie moet het douchewater in ziekenhuizen en inrichtingen warmer dan 60 graden zijn en moeten de luchtverversingsinstallaties regelmatig worden schoongehouden om verspreiding van de bacterie te voorkomen.

Lijders aan de veteranenziekte krijgen een ernstige longontsteking, veroorzaakt door de bacterie legionella pneumophila. Soms komen ook neurologische afwijkingen voor. De ziekte kwam in de jaren zeventig voor het eerst voor bij Amerikaanse oudstrijders die een reunie hadden bezocht. De meeste patienten in Nederland (55 in 1989) hebben de infectie tijdens een buitenlandse vakantie opgelopen.