Verzoening in Nicaragua; Ortega biedt Chamorro hulp aan bijmachtsoverdracht

MANAGUA, 27 febr. - Het ziet er naar uit dat de Nicaraguaanse president Daniel Ortega en zijn Frente Sandinista na hun verrassende verkiezingsnederlaag van afgelopen zondag aansturen op een ordelijke machtsoverdracht.

Nadat Ortega uren tevoren in een emotionele rede zijn nederlaag had toegegeven en had beloofd de verkiezingsuitslag te respecteren bezocht hij gisteravond zijn zegevierende rivale Violeta Barrios de Chamorro. Bij die gelegenheid bood hij verzoening aan. De ontmoeting van een half uur had plaats in Chamorro's huis - waarvan de telefoon nog tot gisteren door de Nicaraguaanse PTT werd gesaboteerd.

Niet bekend

Chamorro, die over twee maanden de macht zal overnemen, is voor een klein en neutraal beroepsleger en voor afschaffing van de dienstplicht. Ook zal een UNO-regering waarschijnlijk mikken op een drastische reorganisatie en sanering van het omvangrijke sandinistische bestuursapparaat.

Het bleef gisteren rustig in Managua, maar 's avonds werden nabij de sandinistische vakcentrale groepen feestvierende UNO-aanhangers aangevallen door jeugdige sandinisten, waarbij zeker vijf gewonden vielen, onder wie een buitenlandse waarnemer. Oproerpolitie greep in met traangas nadat de jongelui elkaar met stenen te lijf waren gegaan.

Toen gisteren 82 procent van de stemmen was geteld, meldde de Opperste Kiesraad dat Chamorro's UNO 55,2 procent van de stemmen had veroverd tegen Ortega's Frente Sandinista 40,8 procent. De overige stemmen gingen naar acht splinterpartijtjes. De machtsverhoudingen in de toekomstige Nationale Assemblee zal daarmee ongeveer hetzelfde zijn als voorheen. Met ruim veertig procent van de stemmen blijft het Frente Sandinista de grootste partij in Nicaragua.

Pag.5: Waarnemers positief/ Rouw bij sandinisten

    • Ferry Versteeg