Storm leidt tot hoge waterstanden

ROTTERDAM, 27 febr. - De zware storm die sinds gisteren over West-Europa gaat heeft nog weinig aan kracht ingeboet.

Om het middaguur is op verschillende plaatsen langs de Nederlandse kust windkracht 9 gemeten. De storm met buien en felle windvlagen trekt vanmiddag en vanavond verder met windstoten van 120 tot 140 kilometer per uur, zo verwachten waarnemers.

Om drie uur vanmiddag bereikte de waterstand bij de kust voor Vlissingen een hoogte van vier meter boven NAP, de hoogste stand sinds de watersnoodramp van 1953. De stormvloedkering in de Oosterschelde is gesloten. Het water langs de Friese kust bereikte gisteravond een peil van meer dan drie meter. Volgens het waterschap Friesland was de situatie niet alarmerend. Ook in andere Westeuropese landen heeft de storm voor veel schade gezorgd. Zeker 36 mensen zijn om het leven gekomen. In Nederland is een dode gevallen. Bij Willemstad is vanochtend een binnenschip vlakbij de Volkeraksluizen gezonken. De opvarenden werden gered. Dat heeft een woordvoerder van de Rijkspolitie te Water meegedeeld. Een gisteren door de bemanning verlaten en sindsdien stuurloos Noors vrachtschip is om het middaguur begeleid door drie sleepboten bij Texel gearriveerd. Het passeerde vannacht twee olieplatforms, waarvan een op een kilometer werd gemist. Twee vrachtwagens werden vanochtend vroeg op de A-2 tussen Eindhoven en Venlo en op de A-27 ter hoogte van de Merwedebrug omver geblazen. Een chauffeur raakte licht gewond. Vrachtwagenchauffeurs hebben opnieuw het advies gekregen zonodig beschutting te zoeken. Gisteren volgden maar weinig chauffeurs dat advies op. Een woordvoerster van NOB-wegtransport zei desgevraagd dat elke chauffeur zelf moet uitmaken of hij wel of niet doorrijdt.

Pag.3: Vervolg

Bij het agrarische verzekeringsbedrijf Hagelunie zijn inmiddels ruim 500 schademeldingen binnengekomen, de meeste uit het Noorden. Volgens een voorlopige schatting bedraagt de schade aan kassen en gewassen ongeveer tien miljoen gulden. Veel van de getroffen kassen waren nog maar net gerepareerd na de opgelopen schade als gevolg van zeer zware storm die op 25 januari over Nederland raasde. Toen kwamen 12.000 schademeldingen binnen.

Op verschillende plaatsen werd het wegverkeer gestremd wegens omgevallen bomen. In Goes is gisteravond het dak van een bejaardenhuis afgewaaid, de bewoners zijn elders ondergebracht. Het treinverkeer ondervindt geen hinder meer van de storm. Op het baanvak Alphen aan den Rijn-Leiden konden vanochtend weer treinen rijden. Tussen Diemen en Weesp en tussen Heerhugowaard en Den Helder rijden treinen niet harder dan 80 kilometer per uur. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen is weer opengesteld.

Vannacht is een verlaten Westduits jachtje op een strekdam voor de kust bij Monster gestrand. Twee opvarenden waren eerder per helicopter in veiligheid gebracht. Een derde wordt nog vermist. In Groot-Brittannie werden drie mensen gedood door ontwortelde bomen die op rijdende auto's terecht kwamen, vijf anderen vonden de dood bij verkeersongelukken als gevolg van de storm. Twee Britten werden door afgewaaide schoorstenen dodelijk getroffen. In de haven van Antwerpen waaide een vijftien ton zware kraan op een schip, dat vervolgens zonk. Verschillende mensen raakten hierbij gewond. In Frankfurt in West-Duitsland kwam een man om het leven toen de veertig meter hoge kraan waarin hij werkte door de storm werd omgeblazen.

In Wales werden voorbereidingen getroffen om 2000 mensen te evacueren wegens gevaar van overstromingen. Ook in de Bondsrepubliek, Denemarken en de Frankrijk is voor overstromingen gewaarschuwd.