'Prijsopdrijving tennis stabiliseert zich'

ROTTERDAM, 27 febr. - Zeker wat Nederland betreft wordt Wim Buitendijk als organisator van het ABN-toernooi beschouwd als een bevoorrecht directeur. De sponsorende bank roemt het tennisevenement in Ahoy' namens pr-directeur Hoek als de exposure bij uitstek voor het bedrijf, dat via zijn filialen zestig procent van de kaartverkoop heeft afgenomen, waarbij rijkelijk in het rond wordt gestrooid met vrijkaartjes voor relaties. Bovendien maakt de bank niet al te veel problemen over de mega-bedragen die met het huidige proftennis zijn gemoeid. 'Het is natuurlijk erg comfortabel wanneer je al 2,7 miljoen gulden in je zak hebt voordat je goed en wel met de organisatie van je toernooi bent begonnen', merkt een concurrerend toernooidirecteur fijntjes op over de comfortabele positie van Buitendijk, die in Rotterdam met een totaal prijzengeld werkt van 450.000 dollar en ongeveer 200.000 dollar heeft uitgegeven aan startgelden om zijn toernooi te larderen met enkele vedetten.

Het vormen weliswaar geen bedragen waarmee je in het huidige toptennis nog een internationaal aansprekend deelnemersveld binnenhaalt, maar het is een formule waar Buitendijk c.s. bewust voor hebben gekozen toen Rotterdam vorig jaar buiten de zogeheten Championships Series viel, toernooien met 600.000 dollar prijzengeld die recht hebben op minimaal vier spelers uit de top tien. In Rotterdam worden Gilbert, Mancini, Noah en Hlasek als de 'vedetten' geafficheerd, waarbij Jimmy Connors is afgehaakt met een blessure. 'Ik heb werkelijk iedereen geprobeerd als vervanger voor Connors', vertelt Buitendijk. 'Van Lendl, Becker tot Agassi en Mayotte. Maar het probleem in het tennis is dat er te weinig top tien spelers zijn voor alle toernooien. Want op korte termijn is niemand beschikbaar. In alle eerlijkheid is het natuurlijk prachtig als je in die Championship Series zit en je geen concurrentie van een ander toernooi hebt. Dan krijg je vier spelers uit de top tien, maar ook geen zeven zoals eerst door de ATP was beloofd. In feite is er daarom weinig veranderd ten opzichte van vorig jaar. Het is allemaal iets duurder geworden, maar niet extreem.'

McEnroe

De exorbitante prijsopdrijving waar het tennis de laatste jaren mee is geconfronteerd heeft zich volgens Buitendijk duidelijk gestabiliseerd. 'Ik was financieel helemaal rond met McEnroe voor dit toernooi maar die moest van zijn sponsor in Memphis spelen. Maar duurder dan een paar jaar geleden was het vastleggen van McEnroe niet. Maar wat zijn garanties? In Memphis heeft McEnroe zich gewoon ziek gemeld.' In Memphis, de tegenhanger van het ABN-toernooi deze week, zijn Chang en Edberg daardoor de hoofdrolspelers. De Zweed was ooit een trouwe klant in Ahoy' maar moet van zijn sponsor in Amerika spelen en is door de bemoeienis van zijn nieuwe managementbureau (McCormacks IMG) - die de prijs van zijn startgeld in toernooien en exhibities heeft verdubbeld - moeilijk betaalbaar geworden voor Rotterdam.

Haarhuis

Gilbert en Noah zijn daardoor de enige top tien spelers in Ahoy', Mancini valt daar net buiten. Wat de groep daarachter betreft is het dringen geblazen. In krachtsverschil ontlopen de spelers in de middenklasse (20 tot 100 op de ATP-ranking) elkaar niet veel en dat verklaart waarom Paul Haarhuis zich door enkele uitstekende resultaten (onder meer winst op Pernfors en Gilbert in Philadelphia) inmiddels tot de 54ste plaats op de wereldranglijst heeft opgewerkt. Gisteren tekende de Nederlander een nieuw tweejarig contract bij zijn geldschieter, die hem een angstvallig geheim gehouden sponsorbedrag toestopt en Haarhuis van rackets, schoenen en kleding voorziet. Haarhuis: 'Had ik in Philadelphia ook van Gomez gewonnen dan had ik al bij de eerste veertig gestaan. Zo snel gaat het wanneer je in grote toernooien ver komt. Dat scheelt enorm veel punten. Wat dat betreft tref ik het hier niet dat ik woensdagavond tegen Noah speel. Als je een eerste wedstrijd wint groeit meestal het zelfvertrouwen.' Haarhuis, door zijn gedisciplineerde opstelling en geheel eigen stijl nu al de grootste belofte in het Nederlandse tennis, eist steeds nadrukkelijker het predikaat op van Nederlands beste tennisser nu Schapers volledig uit de top dreigt weg te vallen. De 30-jarige Rotterdammer, niet alleen de langste maar ook oudste deelnemer in het hoofdtoernooi in Ahoy', is inmiddels uit de top honderd gevallen en zal na zijn deprimerende nederlaag gisteravond in de eerste ronde tegen de 23-jarige Deen Michael Tauson (7-6, 7-5) nog lager komen te staan.

Video

Schapers heeft na Wimbledon in juni slechts zes officiele partijtjes gewonnen, maar weigert nauwelijks de consequenties te trekken uit zijn bedroevende resultaten van de laatste tijd. 'Misschien moet ik de video eens aanzetten om te kijken wat er aan schort', analyseerde de Rotterdammer zijn partij. 'Als je met 6-1, 6-1 wordt weggespeeld weet je dat er echt wat mis is. Maar de manier waarop ik mijn partijen verlies is steeds erg close.' De Nederlander verspeelde in de eerste set een 2-0, 3-1 voorsprong, verloor vervolgens de tie-break waarbij hij zich in de slagenwisselingen daarvoor had geergerd aan enkele arbitrale beslissingen van profscheidsrechter Richard Ings. Schapers: 'Dat is dom voor iemand die derig jaar is en van wie wordt verwacht dat hij voldoende ervaring heeft. Ik had me niet zo moeten laten meeslepen.' Schapers maakte gisteren een vergelijking met 1985 toen hij duikelde naar de 180ste plaats op de ranglijst, maar ondermeer via een overwinning in Melbourne tegen Boris Becker de weg terugvond. De Schapers met die veerkracht lijkt echter verleden tijd. Hij vertoont tegenwoordig alle symptomen van een tennisveteraan die nog een paar jaar zijn sponsorcontracten uitdient, en passant nog wat geld meepikt, maar de echte ambitie om nog een rol van betekenis te spelen lijkt verdwenen. Bij een club van het tweede garnituur als Zandvoort gaat hij dit jaar competitie spelen. Sportief stelt dat weliswaar niet veel voor maar Schapers strijkt daarvoor wel een vorstelijk bedrag op. 'Die club geeft me alle vrijheid om toernooien te spelen', verklaart Schapers zijn opmerkelijke keus voor deze hoofdklasser.

    • Marc Serné