Positieve reacties na zege Chamorro

ROTTERDAM, 27 febr. - In de hele wereld is vrijwel uitsluitend positief gereageerd op de overwinning van de Nicaraguaanse oppositie bij de verkiezingen van zondag en de bereidheid van de sandinistische president Ortega om de macht over te dragen aan de winnares, Violeta Chamorro.

In Midden-Amerika werd de overwinning van Chamorro gezien als een zege voor de democratie in de regio. 'Ik ben blij te zien, dat de democratie nu heel Latijns Amerika heeft veroverd', zei de Panamese vice-president Guillermo Ford. Een woordvoerder van de Salvadoraanse ARENA-regeringspartij zei te hopen dat er nu snel weer gesprekken op gang kunnen komen tussen de guerrillabeweging FMLN en de regering-Cristiani. Het FMLN werd in het verleden door de sandinisten gesteund.

De Nicaraguaanse contras lieten weten 'veranderingen in Nicaragua nauwlettend te zullen volgen'.

De contras willen dat de nieuwe regering-Chamorro eerst de macht over het leger krijgt alvorens zij zelf de wapens zullen neerleggen.

Ook in Moskou (zij het terughoudend) en in de Europese hoofdsteden is het stembusproces in Nicaragua en de uitkomst ervan met instemming begroet. Spanje heeft opgeroepen tot grootscheepse hulp aan het verarmde land.