Overleg winkelsluitingswet verloopt uiterst moeizaam

DEN HAAG, 27 febr. - Het overleg over de winkelsluitingswet verloopt zeer moeizaam. De middenstandsorganisaties en vakbonden vinden half zeven de uiterste sluitingstijd, terwijl de grootwinkelbedrijven en de consumentenbonden vasthouden aan zeven uur. Bovendien willen de laatsten een tweede koopavond.

De kans op een compromis lijkt klein. De betrokken organisaties overleggen nog met hun achterban. In afwachting daarvan willen de meeste organisaties geen commentaar geven op de impasse waarin het overleg is geraakt. De middenstandsorganisatie KNOV wilde alleen zeggen dat nog een uiterste poging zal worden ondernomen er zonder inmenging van de overheid uit te komen. 'Maar niet tot iedere prijs', aldus de woordvoerder.

Minister Andriessen van economische zaken zei enkele weken geleden een besluit te willen forceren over de winkelsluitingswet. Hij wilde de partijen net zo lang laten vergaderen tot een compromis zou zijn bereikt. Het is nu echter twijfelachtig geworden of Andriessen zijn doel zal bereiken. Volgende week zal het overleg worden voortgezet.

Als de betrokken partijen er niet uitkomen, zal de Tweede Kamer zich over het probleem van de winkelsluiting moeten buigen. Er ligt al een initiatief-wetsvoorstel van het CDA voor een tweede koopavond.