Nederland blij met Brits verbod op lozing afval

DEN HAAG, 27 febr. - Rijkswaterstaat is 'aangenaam verrast' door het Britse besluit het dumpen van industrieel afval in de Noordzee per 1 januari 1993 voor een belangrijk deel te verbieden. Dat zei vanochtend een woordvoerder van Rijkswaterstaat die bij het Britse ministerie van milieu een bevestiging van het besluit had gekregen.

De internationale milieu-organisatie Greenpeace spreekt echter van een 'vorm van misleiding' van Britse kant omdat er uitzonderingen gemaakt zijn voor twee chemische concerns in het noordoosten van Engeland, ICI en Sterling Organics. Volgens de Britse regering zullen deze bedrijven pas medio 1993 in staat zijn om hun afval op het land kwijt te raken.

Greenpeace heeft van haar Britse afdeling vernomen dat alleen al ICI jaarlijks 165.000 ton chemisch afval in de Noordzee dumpt. Daar komt nog 42.000 ton van Sterling Organics bij. Dat is samen 78 procent van wat Groot-Brittannie jaarlijks aan chemisch afval in zee stort. Volgens Greenpeace is nog volstrekt onzeker of die vrachten medio 1993 ook werkelijk te land zullen worden opgeslagen. 'ICI en Sterling Organics verzetten zich daar met hand en tand tegen', aldus een woordvoerder van de organisatie. Rijkswaterstaat gaat ervan uit dat medio 1993 inderdaad een oplossing wordt gevonden voor deze twee bedrijven.

De woordvoerder van Greenpeace voegt eraan toe dat Engeland met zijn algemene dumpverbod 'hoe dan ook drie jaar te laat is'.

Op de tweede ministersconferentie over de Noordzee, in 1987, werd immers afgesproken dat met ingang van 1990 zou worden gestopt met het dumpen van industrieel afval in de Noordzee. Dit heeft bij de milieubeweging, maar ook bij andere Noordzee-staten ernstige kritiek uitgelokt. Kort geleden heeft minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) deze kritiek overgebracht aan haar Britse collega van milieuzaken, Chris Patten. Ze deed dat als voorzitter van de derde ministersconferentie, die volgende week in Den Haag wordt gehouden.

Na de jongste bekendmaking van de Engelse regering zegt Rijkswaterstaat: 'Het gebeurt inderdaad drie later dan werd afgesproken, maar zoals zo vaak geldt in milieukwesties: beter laat dan nooit'.