Kort na de oorlog speelde de violist Armando voor ...

Kort na de oorlog speelde de violist Armando voor het eerst samen met de zigeunerkapel van Tata Mirando. Veertig jaar lang raakte hij geen viool aan, werd schrijver en schilder en vestigde zich in Berlijn. Gisteravond trad hij opnieuw op met het, inmiddels koninklijke, zigeunerorkest - in een uitverkochte Amsterdamse Stadsschouwburg. Daarvoor oefende hij maanden op de oude nummers, en maakte hij een studiereis naar Hongarije in gezelschap van primas Nello Mirando en Concertgebouw-directeur Martijn Sanders, die gezelschappen moest contracteren voor een zigeunermuziek-festival dat eind mei in Amsterdam gehouden wordt. Vrijdag speelt de uitgebreide kapel in de Oosterpoort in Groningen, zaterdag tijdens de Nacht van de Poezie in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, en op 24 maart opnieuw in de Stadsschouwburg van Amsterdam. (foto NRC Handelsblad/Vincent Mentzel)