Hoop op eind van verzet in Nicaragua

DEN HAAG, 27 febr. - De Nederlandse regering hoopt dat de uitslag van de verkiezingen in Nicaragua zal leiden tot beeindiging van het gewapend verzet. Alle Nicaraguanen moeten nu worden opgenomen in een democratisch maatschappelijk bestel, aldus een verklaring die is uitgegeven door het ministerie van buitenlandse zaken. De Nederlandse ontwikkelingshulp (20 tot 25 miljoen gulden per jaar) zal voorlopig op de oude voet worden voortgezet. Minister Pronk wil in overleg met de nieuwe regering eventueel tot een andere opzet komen.

De Nederlandse regering hoopt dat alle partijen de verkiezingsuitslag zullen respecteren en dat de nieuwe regering een beleid zal voeren dat is gericht op nationale verzoening.

Bij het Nicaragua Komite in Nederland heerst grote verslagenheid over het verkiezingsverlies van de sandinisten. De contra-aanvallen en de slechte economische situatie zijn volgens het comite bepalend geweest voor de uitslag. De Vereniging voor solidariteit met de onafhankelijke en democratische vakbeweging, Clat-Nederland, die steun geeft aan de oppositionele vakbeweging CTN, wil Violeta Chamorro het voordeel van de twijfel geven.

Het Nicaragua Komite verwacht dat de UNO-coalitie van Chamorro door de steun van de Verenigde Staten op korte termijn economische successen kan boeken. 'Op de langere termijn hebben wij echter ernstige twijfels of de aantreding van de UNO tot werkelijke verbetering van de levensomstandigheden van de Nicaraguaanse bevolking zal leiden.'

Het comite beraadt zich binnenkort over haar opstelling. Het ontstond in 1978 om de bevrijdingsstrijd van het FSLN te steunen en heeft in de jaren daarna, zo staat in een gisteravond uitgegeven communique, vanuit 'een kritisch-solidaire houding de politieke ontwikkelingen in Nicaragua gevolgd'.