FNV geeft groen licht voor nieuwe jongerenorganisatie

ROTTERDAM, 27 febr. - De Federatieraad van de FNV heeft gisteren het groene licht gegeven voor de oprichting van een nieuwe jongerenorganisatie verbonden met de FNV. De vakcentrale geeft de jongeren een garantiesubsidie van ongeveer 250.000 gulden. Dit heeft een woordvoerder van de FNV meegedeeld. De organisatie die op 17 maart wordt opgericht, gaat FNV Jongeren heten. Het Projectbureau Jongerenorganisatie FNV heeft de blauwdruk voor de nieuwe vereniging voltooid. De projectgroep komt voort uit de oude Jongerenbeweging verbonden met de FNV, die per 1 januari van dit jaar is opgeheven als gevolg van interne conflicten en financieel wanbeheer.

M. Martens, medewerker van de projectgroep, zegt dat met het samenstellen van de blauwdruk van de nieuwe jongerenorganisatie rekening is gehouden met de wensen van het ministerie van WVC. Dat ministerie zette de subsidie voor de oude FNV-jongerenorganisatie stop, omdat er een organisatorische crisis was ontstaan. Twee andere groepen afkomstig uit die oude jongerenbeweging hebben ook subsidie aangevraagd voor een nieuwe organisatie.

Het ministerie van WVC heeft volgens Martens al een startsubsidie van een miljoen gulden toegezegd. De FNV-bonden garanderen ook een subsidie van een miljoen, waarbij de gisteren toegezegde 250.000 gulden zijn inbegrepen. Naar verwachting is er per jaar zo'n drie miljoen gulden nodig. De nieuwe organisatie mikt op 50.000 tot 60.000 leden binnen anderhalf jaar.