Ernstige onlusten in Gazastrook

TEL AVIV, 27 febr. - Bij felle botsingen tussen Palestijnse demonstranten en Israelische troepen in de Strook van Gaza zijn gisteren volgens Palestijnse bronnen 152 Palestijnen gewond. In Rafiah, nabij de grens met Egypte, werden 131 Palestijnen gewond, in de stad Gaza 21. De Israelische legerwoordvoerder, die doorgaans een aanzienlijk lager aantal gewonden opgeeft, houdt het op 29 gewonden.

Zowel door Israelische militaire kringen als door Palestijnse bronnen in de Gazastrook worden de incidenten van gisteren in Rafiah omschreven als een van de ernstigste uitbarstingen van verzet tegen de Israelische bezetting sedert het begin van de intifadah in december 1987. Het Israelische bezettingsleger zette een traangas schietende helikopter en troepenversterkingen in om de demonstrerende Palestijnse massa te verspreiden. Volgens Palestijnse bronnen schoten de soldaten met scherp en met plastic en rubberen kogels.

De anti-Israelische demonstraties begonnen nadat een 20-jarige Palestijn uit Rafiah zondag door Israelische troepen in de Gaza-strook was doodgeschoten. Twee grote Palestijnse vluchtelingenkampen in Rafiah werden door de Israelische militaire autoriteiten daarna aan een uitgaansverbod onderworpen, dat gisteren massaal door de bevolking werd genegeerd. Vrijwel de hele dag kwam het in Rafiah tot botsingen tussen soldaten en Palestijnse demonstranten.

Pag.4: Vervolg 'De Palestijnen stonden als massa tegenover de soldaten en gooiden bijlen en stenen. Het was net oorlog. Zoiets heb ik het afgelopen jaar niet gezien', zei een Palestijnse journalist in Rafiah.

Na twee jaar sluiting hebben de Israelische autoriteiten vandaag ingestemd met de heropening van 16 Palestijnse middelbare scholen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De Israelische autoriteiten ontkennen dat het besluit is genomen onder druk van het Europese Parlement, dat eerder bevriezing van de wetenschappelijke samenwerking met Israel bepleitte uit protest tegen de reeds twee jaar durende sluiting van de universiteiten in de bezette gebieden.