Blokkade van boeren bemoeilijkt vuilafvoer

DEN HAAG, 27 febr. - Blokkades van akkerbouwers zullen binnen enkele dagen problemen geven bij de afvoer van huisvuil en de aflevering van auto's. De afvalbedrijven VAM in Wijster en OLAF in Friesland en de BOVAG onderzoeken de mogelijkheden van juridische stappen. De VAM taxeert de schade op 600.000 gulden per dag.

De blokkades van rijksgebouwen in Den Haag, de noordelijke provincies en Zeeland worden voortgezet. Ingrijpen door de politie wordt nog nergens overwogen. Het ministerie van binnenlandse zaken heeft dit vernomen van de plaatselijke autoriteiten.

In veel gemeenten in de noordelijke provincies, op de Veluwe en in de bollenstreek komt de vuilnisman niet meer langs, omdat boeren de Friese vuilstortplaats bij Oosterwolde en die van de VAM in Wijster hebben geblokkeerd. De VAM verwerkt normaal per dag 5.000 ton huisvuil.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer in Veendam heeft sinds daar de bezetting een week geleden begon geen kentekenbewijs voor auto's kunnen afleveren. In dringende gevallen worden tijdelijke documenten uitgereikt. Directeur M. Froon van de Rijksdienst zegt dat van de vierhonderd personeelsleden slechts 'een handjevol' de twee gebouwen binnen kan om de computers draaiend te houden. De politiekorpsen in het land worden nog wel geinformeerd over eigenaren van kentekens, maar de opsporing van onverzekerde automobilisten ligt stil. Froon: 'Er is geregeld overleg met de burgemeester van Veendam, maar tot dusver is het standpunt dat op de korte termijn een confrontatie moet worden vermeden'. Het Kamerlid J. Van Noord (CDA) uit Dwingeloo, dat inschakeling van de ME heeft voorgesteld, is gisteravond ondergedoken. Volgens de burgemeester van Dwingelo, J. H. van der Laan, is het Kamerlid in de afgelopen dagen 'echt ernstig' bedreigd. Vooral per telefoon zijn volgens hem zoveel dreigementen geuit 'dat je er de krant mee zou kunnen vullen'.