Beurs Tokio sluit hoger na een hectische handel

ROTTERDAM, 27 febr. - De beurs in Tokio is na een hectische handel vandaag 1,73 procent (576,08 punten) hoger gesloten. De Westerse beurzen bleven gisteren en vanochtend rustig na de Japanse koersval met 4,5 procent gisteren. In verband met de onrust in Tokio zijn een aantal Japanse warant-leningen en een staatslening uitgesteld.

De Europese beurzen reageeren gisterochtend op de koersval in Tokio slechts met een beperkte daling. Toen Wall Street gistermiddag hoger opende, trad een aanzienlijk herstel op met een kleine winst in Parijs en een beperkt verlies in Amsterdam en Frankfurt. Het herstel op de Europese beurzen zette vanochtend door. Het Dow-Jones gemiddelde van 30 industriele aandelen steeg gisteren op Wall Street in totaal met 38,29 punten naar 2.602,48, de grootste stijging van deze maand. Gesteund door het uitblijven van een mondiale koersval, steeg in Tokio het Nikkei-gemiddelde van 30 fondsen vandaag met 576,08 punten en sloot op 33.897,95. Het was in punten de op negen na grootste stijging in de Japanse beurshistorie. Met ongeveer 550 miljoen verhandelde aandelen was de handel beperkt.

Omdat de handel toch nog onrustig verloopt, besloot het Japanse electronicaconcern Matsushita Electric Industrial Company de plaatsing van een vier-jarige warantlening van een miljard dollar uit te stellen. Ook een warantlening van Yamanouchi Pharmaceutical ter waarde van ongeveer 120 miljoen dollar werd uitgesteld.

Warantleningen zijn obligaties die na loop van tijd omgewisseld kunnen worden in nieuwe aandelen van de betreffende Japanse concerns. Deze inwisseling is door de onrust op de Japanse aandelenbeurs tijdelijk minder aantrekkelijk. Wegens de onrust stelde de Japanse staat vandaag de plaatsing van een tienjarige staatsobligatie uit.

Belangrijke oorzaak van de onrust in Japan is de vrees voor inflatie. In de afgelopen twaalf maanden steeg in Japan de geldhoeveelheid met ongeveer elf procent wat geldontwaarding kan veroorzaken. De yen wordt ten opzichte van de dollar steeds minder waard waardoor de import van goederen, veelal gefactureerd in dollars, duurder wordt. Dat kan de binnenlandse Japanse prijzen verder opdrijven. Daling van de yen vergroot ook het Japanse handelsoverschot met de Verenigde Staten, een ontwikkeling die de twee handelspartners willen tegengaan.

Daarom steunden gisteren zowel de Japanse centrale bank als het Amerikaanse stelsel van centrale banken de yen door voor miljarden dollar yens te kopen. De Japanse bank kocht naar verluidt vandaag nog eens voor een miljard dollar, de helft van de interventie gisteren die de grootste was in ruim een half jaar. Desondanks bleef de yen ten opzichte van de dollar dalen. Vandaag moest aan het slot in Tokio voor een dollar al 149,03 yen worden betaald. De yen is nu ongeveer 1,3 cent waard.

Door voor naar schatting 100 miljard yen (671 miljoen dollar) aan tienjarige Japanse staatsobligaties in te kopen, werd de prijs van deze Japanse obligaties gisteren kunstmatig verhoogd waardoor het rendement per belegde yen daalde van 7,01 procent naar een slot van 6,83 procent. Vandaag bleven dergelijke interventies uit waardoor het rendement weer iets opliep tot 6,91 procent. Vorig week woensdag en vrijdag werd ook al op de Japanse obligatiemarkt geintervenieerd, voor het eerst in meer dan twee jaar.

Japanners beleggen traditioneel veel in goud. De verliezen op de aandelenbeurs van Tokio werden dan ook gedeeltelijk opgevangen met de verkoop van Japans goud. De goudprijs daalde vandaag in Londen van 411,75 dollar per ounce gistern tot 408,45 dollar per ounce rond het middaguur vandaag.