Aquino arresteert opposant Enrile

MANILA, 27 febr. - De voormalige minister van defensie van de Filippijnen, Juan Ponce Enrile, is vanmorgen gearresteerd op beschuldiging dat hij zich in december zou hebben schuldig gemaakt aan een poging tot staatsgreep tegen president Corazon Aquino. Enrile, die nu senator voor de oppositie is, ontkent betrokkenheid bij de couppoging maar verzette zich niet tegen zijn aanhouding. Wel waarschuwde hij dat zijn arrestatie de weg plaveit voor hernieuwde tyrannie in de Filippijnen. In een recente toespraak tot de Senaat verklaarde Enrile dat president Aquino 'alle krachten in het geweer had gebracht om beschuldigingen tegen mij te verzinnen met het doel de stem van de oppositie in deze Kamer tot zwijgen te brengen'. Enrile leidde in februari 1986 de militaire opstand die president Aquino aan de macht bracht. In november van dat jaar ontsloeg de president hem, nadat zijn aanhangers een poging tot een staatsgreep hadden gedaan. Afgelopen zondag leverde Aquino zware kritiek op Enrile en dankte de bevolking dat zij haar tegen hem had beschermd. De Filippijnse autoriteiten hebben ook de arrestatie gelast van luitenant-kolonel Gregorio (bijgenaamd 'Gringo') Honasan en gouverneur Rodolfo Aguinaldo van Cagayan.