ANC-leider Nelson Mandela in Zambia als held ontvangen

LUSAKA, 27 febr. - De Zambiase regering heeft alle hotelkamers in de hoofdstad gereserveerd voor buitenlandse gasten die de ontvangst van ANC-leider Nelson Mandela bijwonen. Mandela is gistermiddag in Lusaka aangekomen op zijn buitenlandse reis van drie weken.

De Zambiase president Kenneth Kaunda heeft de aankomst van Mandela in Zambia tot een nationale feestdag verklaard. Langs de weg van de luchthaven naar het centrum van de stad stonden duizenden mensen om een glimp op te vangen van de vrijgelaten ANC-leider. Mandela wordt niet alleen ontvangen als een staatshoofd, hij krijgt het grootste internationale onthaal dat een Afrikaanse leider ooit in Lusaka heeft gehad. De leiders van de zes frontlijnstaten - Zambia, Zimbabwe, Mozambique, Angola, Tanzania en Botswana - zijn allemaal in de Zambiase hoofdstad aanwezig, evenals de presidenten van Nigeria en Oeganda, respectievelijk Ibrahim Babangida en Yoweri Museveni.

Er zijn ook delegaties van het Amerikaanse Congres, de Europese Gemeenschap, de Sovjet-Unie en het Britse Gemenebest. Ook de voorzitter van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), de Egyptische president Mubarak, en PLO-leider Yasser Arafat worden vandaag in Lusaka verwacht. Mandela zal vijf dagen in Zambia blijven om de leiding van het ANC te consulteren en met diverse internationale gasten te spreken. De secretaris-generaal van het Gemenebest, Shridath Ramphal, zei in een vraaggesprek dat de ontmoeting van Mandela met de delegaties van groot belang is om een standpunt te bepalen over de politiek van sancties tegen Zuid-Afrika en het proces van onderhandelingen. Volgens Ramphal moeten de sancties worden gehandhaafd zolang Zuid-Afrika niet een nieuwe grondwet heeft waarin alle Zuidafrikanen gelijke rechten krijgen. 'Wij kunnen niet zeker zijn van een goede grondwet tot die er ook werkelijk is', aldus Ramphal. Aan de andere kant meent Ramphal dat het ANC de gewapende strijd moet opschorten zodra Zuid-Afrika de noodtoestand opheft, de troepen terugtrekt uit de zwarte woonoorden en alle politieke gevangenen heeft vrijgelaten.

Mandela reist zaterdag naar Zimbabwe en wordt daarna in Tanzania ontvangen waar hij volgende week spreekt met leden van de gewapende tak van het ANC. De guerrillastrijders van het ANC hebben hun bases in Tanzania nadat ze uit de directe buurstaten van Zuid-Afrika werden verdreven. Volgende maand zal Mandela Zweden bezoeken voor gesprekken met ANC-voorzitter Oliver Tambo.

    • Allister Sparks