Amerikaanse mag wegens ontvoering worden uitgewezen

AMSTERDAM, 27 febr. - De Amerikaanse Elisabeth McCallister mag aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. De rechtbank in Amsterdam besliste vanmorgen dat zij ook volgens de Nederlandse wet strafbaar zou zijn geweest op grond van het bewezen feit dat zij haar dochter heeft onttrokken aan de wettelijk toegekende voogdij aan haar ex-man.

McCallister werd in november vorig jaar bij toeval in Amsterdam aangehouden voor een verkeersovertreding. Zij was in gezelschap van haar 8-jarige dochter Stephanie Lorance. Zij werd gearresteerd toen bleek dat ze werd gezocht door de Amerikaanse justitie, omdat zij haar dochter, die aan haar ex-man Steven Ray Lorance was toegewezen, aan zijn voogdij onttrok. Haar beweegredenen daarvoor waren vermoedens dat Lorance hun dochtertje seksueel misbruikte.

McCallister blijft in bewaring, maar kan binnen veertien dagen bij de Hoge Raad in cassatie gaan tegen de uitspraak. De uitspraak van de rechtbank dient als advies aan de minister van justitie, die de definitieve beslissing moet nemen of McCallister wordt uitgeleverd.