Zware storm richt veel schade aan

ROTTERDAM, 26 febr. - Met windstoten van 148 kilometer per uur aan de Zeeuwse kust heeft een zware westerstorm vandaag over ons land geraasd. Het hoogtepunt van de storm werd vanmiddag om twee uur verwacht, maar al om elf uur vanochtend werden bij Den Helder windstoten van 146 kilometer per uur gemeten. Waarnemers verwachtten voor vanmiddag aanhoudende zware storm met windstoten tot 140 kilometer per uur. Ook Groot-Brittannie en Ierland zijn de afgelopen nacht geteisterd door een zware storm waarbij acht mensen om het leven kwamen.

Door het slechte weer zijn tientallen binnenlandse vluchten geannuleerd en konden ongeveer veertig vliegtuigen niet landen op Schiphol. In een aantal plaatsen in Noord-Brabant, waaronder Den Bosch, zijn carnavalsoptochten afgelast of uitgesteld. Limburgse optochtcomites hebben besloten deze helemaal te laten vervallen omdat ook morgen storm wordt verwacht.

Tussen Vlieland en Terschelling liep vanochtend een sleepboot met vijf mensen aan boord vast, inmiddels is het schip door een Terschellingse reddingsboot vlot getrokken. In de Rotterdamse Maashaven waaide vanochtend een graanelevator het water in. Op de Butaanweg in het Rotterdamse havengebied is een aantal containers met chemisch zuur omgewaaid. Ze lekten niet en leverden geen gevaar op voor de volksgezondheid, aldus de politie. Verscheidene bruggen werden voor het verkeer afgesloten. Het treinverkeer tussen Alphen aan den Rijn en Leiden ligt sinds vanmorgen stil als gevolg van een draadbreuk. Bij Abcoude brak de bovenleiding van de spoorverbinding waardoor het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht in beide richtingen maar van een spoor gebruik kan maken.

Pag.3: Vervolg

Op verschillende plaatsen raakte het treinverkeer gestremd door breuken in de bovenleiding. Om het middaguur kwam het treinverkeer tussen Delft-Zuid en Schiedam weer op gang. Tussen Uitgeest en Wormerveer is maar over een spoor treinverkeer mogelijk.

Vrachtwagens en auto's met aanhanger werd in de loop van de ochtend door de verkeerscentrale in Driebergen geadviseerd een parkeerplaats te zoeken. Op de een aantal rijkswegen zijn lichte vrachtwagens en aanhangwagens omgewaaid. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Wegens de storm zijn de veerdiensten Harlingen-Terschelling, Harlingen-Vlieland en de diensten tussen Kruiningen-Perkpolder en Vlissingen-Breskens over de Westerschelde uit de vaart genomen. Brandweer en politie werden overstelpt door meldingen van omgevallen bomen, omgewaaide vrachtwagens, en beschadigde of geheel afgerukte daken van woningen en bedrijfsgebouwen.