Sandinisten erkennen verlies; Oppositie behaalt zege in Nicaragua

MANAGUA, 26 febr. - De centrum-rechtse oppositiecoalitie UNO heeft de verkiezingen in Nicaragua gewonnen. Nadat ruim zeventig procent van de stemmen was geteld, riep de Opperste Kiesraad de oppositiekandidate dona Violeta Barrios de Chamorro tot winnaar uit.

De sandinistische kandidaat, president Daniel Ortega, heeft het verlies van het regerende Frente Sandinista erkend. De 61-jarige dona Violeta van de Nationale Oppositionele Unie (UNO) werd vanmorgen al als 'de nieuwe president van Nicaragua' verwelkomd door haar jubelende aanhang in een restaurant in Managua.

Omstreeks het middaguur was met vertraging 71 procent van de stemmen geteld. Daarvan hadden Chamorro en haar UNO 54,8 procent veroverd, aldus cijfers van de Nicaraguaanse Opperste Kiesraad. Het Frente Sandinista bleef toen steken op 41,5 procent, terwijl de rest naar acht splinterpartijtjes ging. Voorzitter Mariano Fiallos van de kiesraad zei dat de einduitslag aan het eind van middag bekend zou zijn. [De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter, de meest prominente waarnemer van de verkiezingen, sprak in een vraaggesprek met CBS-televisie van 'een overduidelijke overwinning' voor Chamorro. - Reuter]In een korte toespraak zei Chamorro, eigenaresse van de oppositiekraint La Prensa: 'Ondanks de trage komst van de verkiezingsresultaten zijn wij nu zeker van de overwinning. Ik feliciteer alle Nicaraguanen, want zij hebben allemaal gewonnen. Met zijn fantastische houding heeft het Nicaraguaanse volk bewezen dat het democratie, vrijheid en vrede wil'.

In haar toespraak in het geimproviseerde UNO-hoofdkwartier in het hoofdstedelijke Bambana-restaurant zei Chamorro verder: 'Voor het eerst in de geschiedenis van onze natie heeft Nicaragua voor echte democratie gekozen. Ik ben op dit historische moment zeer geemotioneerd. Ik beloof nationale verzoening, want alleen dan zijn vrede en nationale wederopbouw mogelijk'. Zij voegde daar onder langdurig gejuich via een krakende microfoon aan toe: 'Deze verkiezingen zullen nooit politieke gevangenen produceren. En hier zullen ook nooit meer subversief denkende mensen zijn'.

Met een regering van nationale redding zullen wij ons UNO-programma uitvoeren'. Als de verkiezingszege van Chamorro en haar UNO-coalitie van veertien partijen door de Nicaraguaanse Opperste Kiesraad wordt bevestigd - en dat leek omstreeks het middaguur inderdaad zeker - betekent dat het einde van bijna 11 jaar van sandinistische revolutie. Toen de jeugdige sandinistische guerrillastrijders op 10 juli 1979 dictator Anastasio Somoza verjoegen, werden zij door de overgrote meerderheid van de bevolking gesteund. Maar toen het jeugdige regime een links-nationalistische koers ging volgen, stuitte dat niet alleen op verzet van de Nicaraguaanse hogere- en middenklasse, maar ook op dat van de Verenigde Staten.

Pag.4: Vervolg / Stembusdag technisch perfect Pag.9: Hoofdartikel

Vanaf 1982 ging de Amerikaanse regering onder president Reagan een contra-beweging steunen van Nicaraguanen die naar Honduras waren gevlucht. Door deze guerrilla-oorlog, maar ook door de onkunde van het sandinistische bewind, dat een grote greep op het economisch leven ontwikkelde, begon in Nicaragua een proces van verarming dat tot op de dag van vandaag voortduurt en als voornaamste oorzaak mag gelden voor de sandinistische verkiezingsnederlaag.

Gilberto Cuadra, de voorzitter van het fel anti-sandinistische werkgeversverbond COSEP en naaste economische adviseur van mevrouw Violeta Chamorro zei vanmorgen in een vraaggesprek: 'Wij zullen liberaliseren en privatiseren. De staat verliest zijn controle op de binnen- en buitenlandse handel en er zal ook weer ruimte komen voor particuliere banken. De Nicaraguaanse ondernemers zullen weer in staat worden gesteld om aan de nationale welvaart te werken. Kortom wij gaan doen wat men in Oost-Europa gaat doen'. Alfonso Robelo, voormalig contraleider die onlangs naar Nicaragua terugkeerde zei in een gesprek: 'Dit is een fantastische ontwikkeling die niemand had durven hopen. Nu kan een nieuwe generatie van begaafde Nicaraguanen aan de slag om het land weer op te bouwen. Ook deskundige Nicaraguanen die in de loop der jaren voor de sandinistische repressie zijn gevlucht, zijn welkom. Dit is ongelooflijk na al die jaren'. De verkiezingen van afgelopen zondag verliepen rustig en werden gevolgd door ruim tweeduizend buitenlandse waarnemers en duizend buitenlandse journalisten.

    • Ferry Versteeg