Lauwe reactie op Tokio's koersval

AMSTERDAM, 26 febr. - De beurs van Tokio moest vandaag met een daling van 4,5 procent van de aandelenkoersen de op een na grootste klap in zijn geschiedenis incasseren. De handel in Tokio bleef echter aan de bescheiden kant. De Europese reageerden vandaag vooralsnog terughoudende op de aanhoudende koersdalingen in het Oosten.

AMSTERDAM - In navolging van andere effectenbeurzen heeft het Beursplein vanmorgen blijk gegeven van een flauwe stemming. Kort na de opening leek het er even op dat er een bodempje in de markt was gekomen, maar dat geringe herstel kon geen stand houden. Op de Europese beurzen viel de schade mee in vergelijking met de forse koersverliezen - ongeveer 4,5 procent - die eerder op de dag in Tokio waren geboekt. De stemmingsindex algemeen verloor bijna twee punten op 104,00. De dollar deed het iets beter dan vorige week vrijdag.

Bij de internationale waarden verloor Akzo fl.1,20 op fl.113,50. Dat de daling hiertoe beperkt bleef, stond in verband met de bekendmaking van fraaie resultaten en de aankondiging van een dividendverhoging. Collega-chemiebedrijf DSM noteerde fl.1,70 lager op fl.102,30. Voor Hoogovens viel er een klap van fl.2,20 op fl.61,30. Verder verloor Philips acht dubbeltjes op fl.40,20, noteerde Koninklijke Olie eenzelfde bedrag lager op fl.140,70 en zakte KLM 60 cent naar fl.32,40. In de bankenhoek was NMB Postbank in verhouding de grootste daler met een verlies van 70 cent op fl.44,60 omstreeks het middaguur. ABN raakte drie dubbeltjes kwijt en noteerde fl.37, terwijl Amro op fl.73,50 bijna een gulden van de koers zag afgaan.

Bij de verzekeraars waren ook alle noteringen lager. Zo daalde Aegon fl.1,70 naar fl.102,80, Amev fl.1,20 tot fl.54,20 en Nationale-Nederlanden twee kwartjes tot fl.68,70. Van de uitgevers was vooral VNU het slachtoffer. Dit fonds zakte fl.2,60 tot fl.91,50. Voor Elsevier bleef de daling beperkt tot twee kwartjes en voor Wolters Kluwer tot negen dubbeltjes op respectievelijk fl.76,70 en fl.42,70. In de groep voedings- en genotmiddelen ving Heineken de klap op; er ging op fl.102,30 een dikke drie gulden van de koers af. Bols deelde in de malaise door fl.3 lager te noteren op fl.161. Wessanen daalde fl.1,50 tot fl.61,50 en CSM 60 cent tot fl.73,70. Bij de industriele waarden omvatten de dalingen enkele kwartjes.

Op de obligatiemarkt was de handel zeer dun en kwamen de noteringen fractioneel hoger af.

TOKIO - De beurs van Tokio moest vandaag zware verliezen incasseren. De aandelen- en obligatiekoersen kwamen terecht in een neerwaartse maalstroom die uiteindelijk leidde tot de op een na grootste daling op een dag van het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen van de beurs. Het koersgemiddelde daalde 1.569 punten (ofwel 4,5 procent) tot 33.322. Deze daling werd tot nu toe slechts overtroffen door de koersval in oktober 1987, toen het Nikkei-gemiddelde bijna vijftien procent in waarde daalde.

De daling van de koersen vond niettemin plaats bij een rustige handel. Het volume van het aantal aandelen bedroeg slechts 400 miljoen. De koersen van zowel aandelen als obligaties wisten uiteindelijk weer iets te herstellen in het laatste uur van de handel. Hierdoor bleef de schade op de obligatiemarkt uiteindelijk beperkt. Het effectieve rendement op de overheidsobligaties met een looptijd van tien jaar sloot uiteindelijk op 6,875 procent, iets lager dan de opening van 6,98 procent.