Grote daling koersen beurs in Tokio

ROTTERDAM, 26 febr. - De koersen zijn in Tokio vandaag met 4,5 procent gezakt, in punten de grootste koersval sinds de oktobercrisis van 1987. In Europa reageerden de beurzen met een beperkte koersdaling.

Het Nikkei-gemiddelde van 225 meest verhandelde aandelen daalde vandaag met 1.569,10 punten en sloot op 33.321,87. Daarmee was de beurs terug op het niveau van juli vorig jaar. Alleen op 20 oktober 1989 verloor de Nikkei meer punten (koersval bijna 15 procent). In procenten is de daling van vandaag de grootste sinds de week na Zwarte Maandag.

Met de jaarwisseling kwam de Nikkei op het recordniveau van 38.915,87 en is sindsdien inclusief de huidige koersval met ruim 14 procent gedaald. Vandaag zakte de Nikkei aanvankelijk met ruim zeven procent, maar krabbelde later wat terug. De handel was met 400 miljoen aandelen gering.

In Amsterdam stond de stemmingsindex rondom het middaguur op 104,0, dat is 1,7 procent lager dan het slot van vrijdag. De koersen in Londen zakten aanvankelijk met 1,25 procent, maar beperkten in de loop van de ochtend het verlies tot ongeveer een half procent. In Parijs opende de beurs 1,6 procent lager.

Pag.11: Omslag beurs Tokio