Drugsvangst van 45.000 kilo bij transportbedrijf

DORDRECHT, 26 febr. - De politie in Dordrecht heeft zaterdag 45.000 kilo hasj in beslag genomen met een straatwaarde van circa 450 miljoen gulden. Het is de grootste hoeveelheid hasj die tot dusver in ons land en mogelijk in heel Europa is onderschept.

De hasj werd aangetroffen in twee grote, open containers in een loods van een internationaal transportbedrijf in Stoutenburg (gemeente Leusden). In de loods stonden ook vier nieuwe koelcontainers met een dubbele wand, vermoedelijk voor het vervoer van verdovende middelen.

De 45-jarige directeur van het bedrijf is aangehouden. Een woordvoerder van de rijkspolitie zei vanochtend dat met de man 'een orienterend gesprek' is gehouden. Vandaag en morgen wordt hij uitgebreid verhoord. De verdachte is volgens de politie geen bekende in de drugswereld. 'We verwachten dezer dagen zeker nog meer aanhoudingen te verrichten. Bij smokkel van een dergelijke omvang zijn veel mensen betrokken', aldus de politiewoordvoerder.

De vangst is het resultaat van een onderzoek naar mogelijk vervoer van drugs binnen de transportwereld. De naspeuringen worden verricht door het uit tien personen bestaande Regionaal Bureau Bovenlokale Criminaliteit (RBBC), een samenwerkingsverband van rijks- en gemeentepolitie in de regio Dordrecht. Na een tip dat er in Leusden hasj te vinden zou zijn, werd in overleg met de politie in Utrecht besloten in te grijpen.

De hasj is afkomstig uit Pakistan. Onduidelijk is hoe de drugs naar Nederland zijn gebracht en voor welke markt ze bestemd waren. De hasj wordt deze week vernietigd bij de Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Onder toezicht van de politie zal de hasj in de chemische oven bij een temperatuur van 1200 graden worden verbrand. Volgens een woorvoerder van de AVR is er een volledige produktiedag nodig om het spul te verbranden. De AVR is vanwege de toch al grote capaciteitsproblemen niet echt blij met de klus die met voorrang zal moeten worden geklaard, zegt hij.

De grootste hasjvangst die tot nog toe in Nederland werd gedaan, betrof 20.000 kilo die in 1988 in Rotterdam werd onderschept. Vorig jaar werd in Nederland 16.000 kilo hasj in beslag genomen, zo blijkt uit het jaarverslag van de Centrale Recherche Informatiedienst. In 1988 ging het in totaal om 68.000 kilo. 'Maar dat was een topjaar', aldus de politiewoordvoerder. De huidige vangst is volgens de CRI mogelijk de grootste tot dusver in de EG.