Tulpen en narcissen in een vaas

Een van de effectiefste manieren om fleurocide te plegen is tulpen met narcissen in een vaas zetten. Het zich dan voltrekkende stervensproces is zelfs voor geharde tulpenhaters niet om aan te zien. Reeds na een dag laten de tulpen hun kopjes hangen en hun blad verbrandt. De narcissen blijven fier omhoog kijken en doen alsof ze van de prins geen kwaad weten, terwijl het toch het gluiperige narcisseslijm is dat de boosdoener is. Dat slijm wordt in de holte van de narcissesteel afgezet en loopt daaruit weg als die wordt doorgesneden. De tulpen kunnen daar niet tegen. Op bloemenveilingen hebben de handelaren er ook last van. In containers die voor narcissen zijn gebruikt kunnen geen tulpen meer worden vervoerd. Het opgedroogde slijm komt weer in oplossing en velt alsnog de tulpen. Er moeten dus speciale narcissencontainers worden gebruikt.

Reeds in 1984 wees NRC Handelsblad er op dat men het stervensproces in de vaas met een tabletje Norit (voordat de bloemen in de vaas worden gezet) of een scheutje chloor kan voorkomen. De nadelen van deze methode - zwart bloemenwater of een chloorlucht - waren echter niet onaanzienlijk. Vierentwintig uur apart in water zetten schijnt ook te helpen, maar dat is nu precies wat de bloemenschiksters niet willen.

Onlangs heeft Chrysal een preparaat in de handel gebracht dat pretendeert aan alle problemen op onopvallende wijze een eind te maken. Het zit als witte korrels in een zakje: 'Voedsel voor narcissen gemengd met tulpen' en het moet in een liter handwarm water worden opgelost. De redactie Techniek nam de proef op de som. In het laboratorium van NRC Handelsblad werd een tweetal bekerglazen zorgvuldig gereinigd en gevuld met helder leidingwater. In een van de glazen werd de inhoud van het zakje leeggeschud. Tot grote schrik van bloemenkenners werden beide glazen getooid met een gemengd boeket tulpen en narcissen. Na enige dagen gaf de proefopstelling al een duidelijk resultaat. In de vaas met Chrysal bleef alles vrolijk doorbloeien, in de vaas zonder het middel werden de tulpen meedogenloos afgemaakt. Over de samenstelling van het middel wil Chrysal niets zeggen. 'Dat is geheim.'

Maar bloembollenexpert Ans Swart van het Laboratorium voor Bloembollenonderzoek in Lisse weet het wel. 'Het moet een chlooramine zijn. Dat is een langzaamwerkende chloorverbinding die in klein porties in oplossing komt en het slijm neutraliseert. Verder zal er wel een bactericide in zitten en wat suiker, voor de voeding.'