NMB Postbank gaat samenwerken met een Poolse bank

AMSTERDAM, 24 febr. - De NMB Postbank Groep sluit als eerste Westerse bank een samenwerkingsverband met een Poolse bank voor financiele dienstverlening. Samen met de Poolse Bank Handlowy is NMB-BH Consultants opgericht. Het contract van de samenwerking, dat begin deze maand werd getekend, wordt maandag in Warschau geregistreerd. De nieuwe samenwerking zal zich bezig houden met advisering van de Poolse regering op het gebied van beheer van de buitenlandse schuld. Polen heeft een buitenlandse schuld van 40 miljard dollar. De NMB heeft grote ervaring in ontwikkelingslanden met de handel in bankschulden opgedaan en is zeer actief op de zogenoemde tweede hands-markt waar bankvorderingen op ontwikkelingslanden met grote kortingen worden verhandeld. NMB-BH Consultants heeft inmiddels een contract afgesloten met het Bureau voor de buitenlandse schuld van Polen. Het zal adviezen geven voor het opzetten van een programma om bankschulden om te zetten in investeringen.

Dit bureau heeft van het Nederlandse ministerie van economische zaken een subsidie gekregen om dergelijke adviezen te kunnen betalen. Deze subsidie is onderdeel van de bilaterale steun ter waarde van fl.3 miljoen die Nederland eind vorig jaar aan Polen heeft gegeven. Op verzoek van de Polen is hierbij een bedrag van een a twee ton opgenomen ter ondersteuning van de schuldadvisering door de NMB Postbank.

Verder biedt de nieuwe combinatie financiele dienstverlening aan bedrijven en westerse organisaties die in Polen actief willen worden. 'Er bestaat een enorme vraag naar dergelijke dienstverlening en er zijn vooralsnog heel weinig aanbieders', aldus een zegsman bij de NMB Postbank.

Ten slotte wil de Nederlands-Poolse combinatie bijdragen aan de ontwikkeling van de financiele sector in Polen door advies te geven en trainingen te organiseren over kredietbeoordeling, kredietadministratie en het opzetten van betalingssystemen. In Oost-Europa is de onderontwikkeling van de financiele sector een van de grote belemmeringen voor de invoering van een markteconomie.

Bank Handlowy was tot nu toe de Poolse staatsbank voor buitenlandse handel, maar in verband met de verregaande economische en financiele hervormingen in Polen verliest de bank zijn monopoliepositie. De samenwerking heeft een kapitalisatie van 100.000 dollar, waarvan de Bank Handlowy en NMB Postbank ieder de helft bijdragen. Het bedrijf wordt geleid door de Nederlander Ad Dashorst.