Londen trekt sanctie daadwerkelijk in

LONDEN, 24 febr. - Groot-Brittannie heeft gisteren, zoals aangekondigd, het verbod opgeheven op nieuwe investeringen in en op bevordering van toerisme naar Zuid-Afrika. De maatregel, die niet door de andere landen van de Europese Gemeenschap wordt gevolgd, werd gekritiseerd door anti-apartheidsstrijders onder wie de zwarte leider Nelson Mandela, die deze maand na 27 jaar in de gevangenis werd vrijgelaten.

De Britse premier Thatcher zei dat het nu 'volledig aan de particuliere sector is te besluiten (tot investeringen)'.

'Maar we zijn zeer sterk van mening dat president de Klerk meer, en sneller en met grotere moed heeft gedaan dan enige andere Zuidafrikaanse president', zei ze op een persconferentie samen met de Italiaanse premier Giulio Andreotti.

Een woordvoerder van een groep belangrijke Britse bedrijven die in Zuid-Afrika opereren meende dat de intrekking van de sanctie op korte termijn weinig verschil zal uitmaken, 'Voor investeringen op lange termijn heb je vertrouwen op lange termijn nodig', zei hij.