Krant eist in kort geding accreditatie Youp van 't Hek

AMSTERDAM, 24 febr. - De Stichting Nederlandse Sport Pers Service (NSP) maakt inbreuk op de persvrijheid als een krant niet zelf mag bepalen wie ze als journalist inschakelt.

Dat zei mr. H. Harmeling gisteren namens NRC Handelsblad in kort geding voor de president van de Amsterdamse rechtbank. De Dagbladunie, uitgever van NRC Handelsblad, en Youp van 't Hek hadden een kort geding tegen het servicebureau van sportjournalisten aangespannen omdat de NSP weigert NRC-columnist Van 't Hek als journalist toe te laten tot het wereldkampioenschap voetbal in Italie.

Volgens de raadsvrouw van de Stichting NSP Service, mr. J. Schoonderbeek, is de organisatie van sportjournalisten gehouden aan de voorwaarde van de wereldvoetbalbond FIFA en de internationale sportpersorganisatie FIFA dat uitsluitend 'beroepssportjournalisten' de perstribunes bij het WK voetbal mogen bevolken. Cabaretier Van 't Hek kan, zelfs nu hij dit jaar niet optreedt, in de ogen van de NSP onmogelijk als zodanig worden beschouwd.

Volgens de NRC-raadsman worden persaccreditaties (aanvraagformulieren voor een perskaart) aan dagbladen toegewezen en niet aan individuele verslaggevers. Daarom heeft een krant ook de vrijheid te bepalen wie als journalist wordt ingezet. NRC Handelsblad wilde een van de vier aangevraagde en toegewezen accreditaties bestemmen voor Van 't Hek. Harmeling: 'Van 't Hek is een journalist, omdat NRC hem als journalist erkent'. Schoonderbeek betoogde echter dat de perskaarten wel aan individuen worden gegeven en wees er op dat de perscommissie van de FIFA uiteindelijk het laatste woord heeft bij de toelating van een verslaggever.

De president van de rechtbank, mr. B. Asscher, doet op 8 maart uitspraak.