In Roemenie weer geheime dienst opgezet

BOEKAREST, 24 febr. - Om het hoofd te bieden aan 'een toeneming van het fascistisch gevaar' krijgt Roemenie opnieuw een organisatie voor staatsveiligheid. President Ion Iliescu heeft dat gisteren aangekondigd in de Raad voor Nationale Eenheid, het voorlopige parlement.

Volgens Iliescu gaat het niet om een herleving van de voormalige Securitate, Ceausescu's veiligheidsdienst die formeel eind december is ontbonden, maar om een nieuwe dienst 'met nieuwe mensen en nieuwe opdrachten', die ontsporingen als de recente bestorming van het hoofdkwartier van het regerende Front van Nationale Redding zou kunnen tegengaan.

De Raad voor Nationale Eenheid was gisteren onder andere bijeen ter bespreking van deze gebeurtenis, die door alle partijen in de Raad scherp is veroordeeld.

Iliescu, wiens Front in de Raad een meerderheid heeft, stelde ook decreten in het vooruitzicht waarbij het binnendringen in een overheidsgebouw of partijhoofdkwartier kan worden bestraft met zes maanden tot drie jaar gevangenis, en hetzelfde feit met geweld, 's nachts of onder dreiging met wapens met twee jaar tot zeven jaar.

Met het 'fascistische gevaar' dat Iliescu aanvoerde als argument voor de instelling van een nieuwe staatsveiligheidsdienst, bedoelde hij vooral de 'IJzeren Garde', een vooroorlogse fascistische organisatie die volgens de Roemeense media deze week weer van zich heeft laten horen. Iliescu suggereerde dat de 'IJzeren Garde' ook de hand zou hebben gehad in de gewelddadigheden van zondag.

De plannen voor de staatsveiligheidsdienst komen op een moment dat veel Roemenen openlijk twijfel uiten over de daadwerkelijke ontbinding van de oude Securitate. De voornaamste oppositiepartijen waren gisteravond nog niet voor commentaar bereikbaar.

Pag.5: Nog steeds bang voor de Securitate.

    • Raymond van den Boogaard