DEN HAAG, 24 febr. - De actievoerende boeren ...

DEN HAAG, 24 febr. - De actievoerende boeren zullen vanmiddag van minister-president Lubbers weinig toezeggingen krijgen. Lubbers vindt dat het huidige landbouwbeleid doorgezet moet worden. Hij ziet geen reden een andere koers te gaan varen.

De minister-president zeigisteravond na afloop van de wekelijkse ministerraad dat hij het gesprek met de boeren 'met open vizier' ingaat. Hij rekent het tot zijn verantwoordelijkheid om met de landbouwers te praten, omdat hijzelf 'aan de voet van het Europese landbouwbeleid' heeft gestaan. Met de toezegging met de boeren te ontvangen wil Lubbers 'absoluut geen verwachtingen wekken'.

'Het zal geen gesprek zijn in de sfeer van de pleisterdoos en hebben we nog wat te plakken.'

Lubbers heeft niet de voorwaarde gestelddat de boeren eerst hun acties beeindigen. Volgens hem hadden 'zij dan van mij geeist dat ik met iets kom'.

De minister-president zei de acties soms 'pittig' te vinden. 'Maar ik zeg hier geen mooie woorden over concessies en ook geen moraliserende woorden over de acties.'

Volgens Lubbers moeten de boeren zelf afwegen of een bepaalde actie nog wel kan. Het is volgens hem aan minister Dales (binnenlandse zaken) om te beslissen of er een moment komt dat ingrijpen noodzakelijk is.